ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΤΟΚΟΥ

 1,050 total views,  1 views today

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ  ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ  Ι.Ν.  ΚΟΙΜΗΣΗΣ  ΤΗΣ  ΘΕΟΤΟΚΟΥ

       Ο εσωτερικός διάκοσμος τόσο του κυρίως ναού όσο και του ιερού, εκτός του γυναικωνίτη, είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες-αγιογραφίες αξιοθαύμαστης τέχνης τις οποίες φιλοτέχνησαν οι αγιογράφοι Αθανάσιος υιός Δημ. Σαμαριναίου, Απρίλιος 1842 και ο Νικολάος Γρηβινήτης, 30 Σεπτ. 1883. Το έτος 1967, ο ναός  σταμάτησε να λειτουργεί  λόγω  σοβαρών  ζημιών  που  υπέστη από το σεισμό.  Έκτοτε και μέχρι το έτος 2002, που  άρχισε η συντήρηση-αποκατάστασή του, αφέθηκε στην τύχη του.  Τα νερά της βροχής και η  φθοροποιός υγρασία διέβρωσαν και αποσάθρωσαν πάρα πολλές τοιχογραφίες του κυρίως ναού, των τόξων και κυρίως του Ιερού Βήματος και ο ναός κινδύνευσε να καταρρεύσει. Ευτυχώς, ύστερα από 16 χρόνια διακοπής της λειτουργίας του, κατά το έτος 1983, ο παπα-Βαγγέλης Χαντούμης,  με δική του πρωτοβουλία και προσωπική του δουλειά και με τη βοήθεια του αδελφού του Γεωργίου, Αθανασίου Ευθ. Χαντούμη, Ευάγγελου Αναστ. Κουτέλα, Θεόδωρου Βασ. Τρίμμη και άλλων χωριανών, προέβει  στην αντικατάσταση της στέγης και  μ΄ αυτό τον τρόπο έσωσε το ναό από  βέβαιη κατάρρευση καθώς και τις περισσότερες τοιχογραφίες.

Φωτ. 15  Τοιχογραφία με επιγραφή στο δυτικό τοίχο του κυρίως ναού πριν τη συντήρησή της, Νοέμβριος 2008.

Τοιχογραφία με επιγραφή στο δυτικό τοίχο του κυρίως ναού πριν τη συντήρησή της, Νοέμβριος 2008

Φωτ. 15Α  Η ίδια τοιχογραφία μετά τη συντήρησή της, Απρίλιος 2009.

 Η ίδια τοιχογραφία μετά τη συντήρησή της, Απρίλιος 2009. 

   Η εκκλησιαστική επιτροπή για να σώσει ότι ήταν δυνατόν, αφού τελείωσε τη συντήρηση-αναπαλαίωση του ναού, ανέθεσε, με δικά της έξοδα (2.050 Ε), τη σύνταξη μελέτης για «Συντήρηση και καθαρισμό των τοιχογραφιών του Ι.Ν. Κοιμήσεως  Θεοτόκου», στη συντηρήτρια μνημείων κ. Σταυρούλα Νάκου ( Λάρισα 15-9-2004).

   Το ΥΠ.ΠΟ ενέκρινε τη σχετική μελέτη με την υπ’ αρ ΥΠ.ΠΟ/ΣΥΝΤ/Φ07/6050/Π.Ε/6816/24-1-2005 απόφασή του.

    Ο Δήμος Μουζακίου αφού διέθεσε πίστωση 63.689,00Ε, δημοπράτησε  το έργο το οποίο   ανέλαβε να εκτελέσει ο συντηρητής μνημείων κ. Περικλής Μητρονάτσιος από την Πύλη.                                            Από  τις 22 Αυγούστου του 2008 και μέχρι τις 10 Ιουνίου του  2009, καθαρίστηκαν και συντηρήθηκαν οι τοιχογραφίες του τρούλου με τα τέσσαρα σφαιρικά τρίγωνα των Ευαγγελιστών, των δυο αψίδων κάτω του τρούλου και μέρος των  τοιχογραφιών του δυτικού τοίχου που χωρίζει τον κύριο Ναό από το γυναικωνίτη (Φωτ. 15), συνολικής επιφανείας περίπου 115 τετρ. μέτρων.

    Την Κυριακή 15-3-2009 και στις 26-28 Νοεμβρίου 2010  ο παραπάνω συντηρητής παρουσίασε το έργο αυτό στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσ/νίκη, αντίστοιχα, λαμβάνοντας  ευνοϊκά σχόλια και επαίνους για την άψογη εκτέλεση του έργου.

   Λόγω έλλειψης πιστώσεων δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου τόσο οι εργασίες  συντήρησης-αναπαλαίωσης του ναού, όσο και οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών. Απομένουν δε να εκτελεστούν οι εργασίες:

  1. Αντικατάσταση παραθύρων και θυρών με νέα παραδοσιακού τύπου.
  2. Συντήρηση ξυλόγλυπτου τέμπλου, άμβωνα, αγίας τράπεζας, εικονοστασίων και στασιδιών.
  3. Αντικατάσταση δαπέδου του ναού.
  4. Διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του ναού.
  5. Πλακόστρωση ενός μέτρου περιμετρικά του ναού και
  6. Συντήρηση και καθαρισμός των υπολοίπων τοιχογραφιών και εικόνων.

 Είμαστε βέβαιοι και έχουμε την πεποίθηση πως πολύ σύντομα ο Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου του   χωριού μας, θα φθάσει στο τέλος του και θα γίνει επισκέψιμος στους πιστούς, θα στέκεται όρθιος  για πολλούς αιώνες ακόμη ενάντια στο φθοροποιό χρόνο, θα αποτελεί σύμβολο της Ορθοδοξίας μας και της βυζαντινής τέχνης, πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά στους απογόνους μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.