ΓΕΛΑΝΘΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

 1,354 total views,  1 views today

ΓΕΛΑΝΘΙΩΤΕΣ  ΣΤΟ  ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

       Όπως  είναι γνωστό στις αρχές του 20ου αιώνα η Ελλάδα βρέθηκε σε πολύ  μεγάλη οικονομική κρίση με αποτέλεσμα πολλοί έλληνες να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν για δουλειά σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.  Το μεταναστευτικό ρεύμα επηρέασε και πολλούς χωριανούς μας. Έτσι στις αρχές του αιώνα αυτού μετανάστευσαν στις  Η.Π.Α οι παρακάτω χωριανοί μας:

       1.  O Aπόστολος Κωστούλας, πατέρας του Κων/νου (Κανέλα) Κωστούλα, μετανάστευσε για την Αμερική, από τους πρώτους Γελανθιώτες, γύρω στο 1910. Η τύχη όμως του επιφύλαξε άσχημο παιχνίδι με τη ζωή του. Κατά το πολυήμερο θαλασσινό του ταξίδι, προσβλήθηκε από ναυτία, απεβίωσε στο καράβι και πετάχτηκε στον Ατλαντικό  Ωκεανό για βορά των ψαριών και έτσι δεν έφτασε ποτέ στην Αμερική. (Πληροφορία του εγγονού του Θωμά Κων/νου Κωστούλα).

    2. Την ίδια εποχή (1910) περίπου, σε ηλικία 16 χρονών μετανάστευσε και ο Νικόλαος Ευαγγ. Παπαποστόλου. Κατά την αφήγηση του γιου του Στέφανου (Νάκου), δούλευε ως υπάλληλος σε μεγάλο μαγαζί που πωλούσε εξοπλισμό-εξαρτήματα αλόγων (πέταλα, καρφιά, σέλες κ.λ.π).  Ιδιοκτήτης του μαγαζιού αυτού ήταν ένα άτεκνο ζευγάρι Αμερικανών. Ο χαρακτήρας και η εργατικότητα του Νίκου είχε ως αποτέλεσμα να αγαπηθεί και να εκτιμηθεί από το ζευγάρι το οποίο εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία να τον υιοθετήσουν και να του χαρίσουν όλη τους την περιουσία. Μετά από 4-5 χρόνια δουλειάς το ζευγάρι έδωσε άδεια στο Νίκο να έρθει στο χωριό για να πάρει και την μικρότερη απ΄ αυτόν αδελφή του Μαρία και να επιστρέψουν μαζί πάλι στο ίδιο ζευγάρι. Ο Νίκος όμως, ερχόμενος στο χωριό αποφάσισε να μην επιστρέψει στην Αμερική, έτσι παρέμεινε για πάντα στο χωριό όπου απέκτησε την οικογενειά του.

      3. Ένας άλλος Γελανθιώτης που φαίνεται σε κατάσταση μεταναστών να μετανάστευσε στην Αμερική, την ίδια εποχή (1910), ήταν o Χρήστος Απ. Ανδρέου (Ήρωας). Τούτο δεν είναι καθόλου αληθές.  Κατά την αφήγηση του γιου του Αποστόλη, όπως του τα διηγήθηκε ο ίδιος ο πατέρας του, συνέβη το εξής γεγονός: Ο Στέφος Απ. Ανδρέου, αδελφός του Χρήστου, για ασήμαντο λόγο μαχαίρωσε και άφησε νεκρό το θείο του, αδελφό της μάνας του, Δημήτριο Μακρυγιάννη. Επειδή κινδύνευε να κλειστεί στη φυλακή, κατάφερε με τη βοήθεια κάποιου ηγουμένου και έβγαλε πλαστά χαρτιά (δικαιολογητικά) και πλαστή ταυτότητα με το όνομα του αδελφού του Χρήστου. Αφού όλα ήταν έτοιμα, ξεκίνησε να πάει, κρυφά με το τρένο, στη Αθήνα κι απ΄ εκεί με πλοίο για την Αμερική. Το γεγονός όμως προδόθηκε στην αστυνομία και σε κάποια στάση του τρένου συνελήφθη ο Στέφανος. Πέρασε από δικαστήριο, δικάστηκε για το φόνο και κλείστηκε στη φυλακή. Έτσι δεν μετανάστευσε κανείς από τους αδελφούς Ανδρέου στην Αμερική παρά μόνο φαίνεται στα χαρτιά πως μετανάστευσε ο Χρήστος.

       4.  O Σταύρος Βασ. Γάκιας το 1918-20 περίπου, εργάστηκε εκεί συνεργαζόμενος με τον Μπέσα από το Μαυρομμάτι, ως εστιάτορας. Εκεί παρέμεινε για λίγα χρόνια οπότε επαναπατριζόμενος στο χωριό μας, άνοιξε πετρελαιοκίνητο αλευρόμυλο στο Μαυρομμάτι συνεργαζόμενος πάλι με τον Μπέσα. 1A STAYR GAKIAS AMERIKH 1918-20

  Στην παραπάνω φωτογραφία ο εστάτορας Σταύρος Γάκιας, δεξιά, με τον συνεργάτη του Μπέσσα, μπροστά στο εστιατόριό τους στην Αστόρια των Η.Π.Α. (1918-1920)  

5.   Γεώργιος Αθ. Μπαντής, σε ηλικία 16-17 ετών, μετανάστευσε γύρω στο 1916 στις Η.Π.Α.

Γεώργιος Αθ. Μπαντής, πιλότος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, 1923

Γεώργιος Αθ. Μπαντής, πιλότος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, 1923

  Εργάστηκε κι αυτός, στις αρχές ως λαντζέρης κι αργότερα ως εστιάτορας κι σε άλλες επιχειρήσεις ελλήνων και αμερικανών. Υπηρέτησε ως πιλότος στην Αμερικανική πολεμική αεροπορία και έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, Για 45 χρόνια παρέμεινε, συνεχώς,  στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α  χωρίς να επισκεφτεί ούτε μια φορά την Ελλάδα.  Επαναπατρίστηκε για πάντα γύρω στο 1965. Στις αρχές έμεινε στο Μαυρομμάτι κοντά στην αδελφή του Δωροθέα Κουτσιμπέλη και αργότερα, αφού παντρεύτηκε την Ειρήνη Κοσμά εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Φλαμούλι  Τρικάλων.
Από τον επαναπατρισμό του Γεωργ. Αθ. Μπαντή. Διακρίνονται, από τα δεξιά, καθιστοί:: Παπ-Κώστας οικονόμου, Χρ. Δ. Μπαντής, ο αμερικάνος Γεώργ. Αθ. Μπαντής ο αδελφός του Δημ Αθ. Μπαντής, Δημ.Χρ. Μπαντής(λίγο πίσω),Νίκος Μακρυγιάννης(μόλις που διακρίνεται), Λάμπρος Κουτσιμπέλης & Απόστ. Δ. Μπαντής. Όρθιοι από αρισερά: Άγνωστος, Χρήστ. Κ. Σβώλος(τσέρμας), Βάιος Τρίψας(από Μαυρομμάτι), Κων/νος Χρ. Μπαντής,  Κων/νος Ν. Καλαμπόκας, Μαρία Χρ. Μπαντή, Γεώργ. Απ. Μπαντής και στους ώμους του ο Κων/νος Ευαγ. Γεωργούλας,  Ελευθερία Χρ Μπαντή και Δημοκρατία (Κράτω) Απ. Μπαντή.  1959..
    Από τον επαναπατρισμό του Γεωργ. Αθ. Μπαντή. Διακρίνονται, από τα δεξιά, καθιστοί:: Παπ-Κώστας οικονόμου, Χρ. Δ. Μπαντής, ο αμερικάνος Γεώργ. Αθ. Μπαντής ο αδελφός του Δημ Αθ. Μπαντής, Δημ.Χρ. Μπαντής (λίγο πίσω), Νίκος Μακρυγιάννης (μόλις που διακρίνεται), Λάμπρος Κουτσιμπέλης & Απόστ. Δ. Μπαντής. Όρθιοι από αρισερά: Άγνωστος, Χρήστ. Κ. Σβώλος (Τσέρμας), Βάιος Τρίψας(από Μαυρομμάτι), Κων/νος Χρ. Μπαντής, Κων/νος Ν. Καλαμπόκας, Μαρία Χρ. Μπαντή, Γεώργ. Απ. Μπαντής και στους ώμους του ο Κων/νος Ευαγ. Γεωργούλας, Ελευθερία Χρ Μπαντή και Δημοκρατία (Κράτω) Απ. Μπαντή. 1959.

      6.  Γεώργιος Ιωαν.  Γκούμας, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αμερική, απέκτησε μεγάλη οικογένεια και σήμερα πολλά εγγόνια του ζουν και εργάζονται στις H.Π.A.. Το 1907, όπως αναφέρει η επιγραφή της εικόνας του πολιούχου “Κοίμησης της Θεοτόκου και Αγ. Γεωργίου”, δώρισε την εικόνα αυτή στην παλιά μας εκκλησία.

Πολιούχος Γελάνθης, δωρεά του Γεωργ. Ιωάν Γκούμα στην παλιά εκκλησία, 1907.

Πολιούχος Γελάνθης, δωρεά του Γεωργ. Ιωάν Γκούμα στην παλιά εκκλησία, 1907

       7.  Νικόλαος Οικονόμου, πατέρας του παπα-Κώστα Οικονόμου και Δημήτριος Οικονόμου, παππούς του Αθανασίου Βασ Οικονόμου, μετανάστευσαν κι αυτοί στην Αμερική αλλά για πολύ λίγα χρόνια.

     8.   Αχιλλέας Τσιούμας μετανάστευσε στην Αμερική γύρω στο 1917 μαζί με το μεγαλύτερο γιο του Χαρίλαο ηλικίας 9 ετών. Αφού πέθανε ο Αχιλλέας στην Αμερική χωρίς να έλθει ποτέ στην Ελλάδα, ο γιος του Χαρίλαος κάλεσε τη μάνα του Καλλιόπη γύρω στο 1947 και εκείνη με τη σειρά της κάλεσε τα παιδιά της Δημήτριο και Ιφιγένεια τα οποία παρέμειναν μόνιμα στην Αμερική αποκτώντας εκεί δική τους οικογένεια.  

Η εγγονή του Αχιλλέα Δ. Τσιούμα με το σύζυγό της στην Αμερική

Η  Ευαγγελή Χαριλ Τσιούμα, εγγονή του Αχιλλέα Δ. Τσιούμα, με το σύζυγό της  ALBIN στην Αμερική

         

     

     

                                                                                                                                                                               9.  Ο  Ξενοφών Λάμπρ. Κακάμης, άγνωστο πότε μετανάστευσε στην Αμερική. Παντρεύτηκε εκεί την κόρη του Βασιλ. Τσιαβαλιά (Καλαντζή) από το Μαυρομμάτι, δεν πρόφτασε να αποκτήσει οικογένεια  και μέσα σε λίγα χρόνια πέθανε και θάφτηκε στην Αμερική.

   10. Θωμάς Ευαγγ. Καλαμπόκας μετανάστευσε γύρω στο 1954. Στις αρχές εργάστηκε ως τορναδόρος κι αργότερα άνοιξε με επιτυχία δικό του εργοστάσιο κατασκευής διαφόρων ανταλλακτικών πολεμικών αεροπλάνων και πυραύλων. Tο 1967-1968 κάλεσε τα αδέρφια του Γιάννη και Στέφανο και αργότερα  το 1969 κάλεσε τις οικογένειες των αδελφών του Λεμονιάς  συζύγου Προκόπη Μάνη και  Βασιλικής (Κούλα) συζύγου Γεωργ Βασ. Τρίμμη. Το 1970  κάλεσε την οικογένεια του αδελφού του Λάμπρου καθώς και την αδελφή του Σουζάνα λίγο αργότερα, γύρω στο  1972.  Όλα τα αδέλφια του παρέμειναν και δούλεψαν στις Η.Π.Α. για πολύ λίγα χρόνια  οπότε και επαναπατρίστηκαν. Ο αδερφός  του Στέφανος όμως δούλεψε  μαζί του  μερικά χρόνια  και μετά ασχολήθηκε με δικές του δουλειές.  Σήμερα ζει εκεί μόνιμα με τη γυναίκα του Πηνελόπη Γεωρ. Κωστούλα και τα παιδιά του. Η ανεψιά του, η κόρη τού Προκόπη Μάνη, Ροζαλία, ζει οικογενειακά μόνιμα στις Η.Π.Α από το 1969  καθώς και δυό παιδιά του αδελφού του Λάμπρου. Η αδελφή του Σουζάνα αφού παρέμεινε εκεί για πολλά χρόνια επαναπατρίστηκε γύρω στο 2010 και ζει μόνιμα στην Παλοπόννησο.

      11.   Φωτεινή Κων. Γκαραγκούνη, αδελφή του Στέφανου και Θανάση, παντρεύτηκε Αμερικανό στρατιωτικό και ζει μόνιμα στις Η.Π.Α. με την οικογένειά της.

Το ζεύγος σωτήρη Κόκκαλη στην αμερική, 10-3-1973

Το ζεύγος Σωτήρη Κόκκαλη στην Αμερική, 10-3-1973

     12.   Σωτήρης Παν. Κόκκαλης, μετανάστευσε στις Η.Π.Α.  γύρω στο 1970 με τα παιδιά του Μαίρη, Παύλο και Χρυσούλα τα οποία ζουν και εργάζονται μόνιμα εκεί μαζί με τα παιδιά τους. Ο Σωτήρης και η γυναίκα του Πολυξένη,   απεβίωσαν και κηδεύτηκαν στις Η.Π.Α.

     13.    Αικατερίνη Άγγελου Οικονόμου, μετανάστευσε γύρω στο 1987 στο Portland-Oregon των ΗΠΑ όπου ζει σήμερα οικογενειακά και ασχολείται με επιτυχία ως κτηματομεσίτης.

14  Η Ελένη Τρίμμη, που έλκει την καταγωγή της από το χωριό μας, κόρη του Σωκράτη Θωμά Τρίμμη (Ντιλό) και της Μαρίκας Μπαχατίρογλου από την Άνω Βροντού Σερρών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου ο πατέρας της υπηρετούσε ως χωροφύλακας. Το έτος 1982, νεαρή φοιτήτρια, μετακόμισε στις Η.Π.Α για ανώτερες σπουδές. Εν πρώτοις σπούδασε Λατινογενείς γλώσσες και Αγγλική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο Χαντερ της Νέας Υόρκης, Πνεύμα ανήσυχο συνέχισε τις σπουδές της κάνοντας το μεταπτυχιακό της στα αγγλικά ως Ξένη Γλώσσα σε αλλόφωνους στην 3η Εκπαίδευση  (Πανεπιστήμιο Α.Ε.Ι ).  Ελληνίδα ούσα, δίδαξε για 10 και πλέον χρόνια Ελληνικά στο ξακουστό σχολείο  του Αγίου Δημητρίου στη Ν.Υ.  Στη συνέχεια μεταπήδησε στο Αμερικανικό δημόσιο ως καθηγήτρια Λυκείου

διδάσκοντας Ελληνικά  ως  ξένη γλώσσα και Αγγλικά                                                           Η Ελένη με τη μάνα της Μαρίκα                                                                             σε αλλόφωνους μαθητές διαφόρων χωρών. Παράλληλα, εργάζεται σήμερα ως μεταφράστρια στο   Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αμερικής, στο Ελληνικό Προξενείο καθώς και στα δικαστήρια της πόλης. Δραστήριο και πολυταξιδεμένο άτομο επισκέφτηκε διάφορες χώρες του κόσμου, φιλοδοξεί δε να επισκεφτεί και να γνωρίσει και την Ανταρκτική ήπειρο. Σήμερα ζει μόνιμα στη Ν.Υ όπου και εργάζεται, ο νους της όμως είναι πάντα στην πατρίδα της Ελλάδα και έτσι κάθε καλοκαίρι βρίσκεται κοντά στον αδελφό της Νίκο που διαπρέπει κι αυτός ως αναπληρωτής καθηγητής Λογοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στα ανίψια της, συγγενείς και φίλους της. Στο πρόσωπό της καθρεφτίζεται-τιμάται όλη η Γελάνθη. Μας                   Σωκράτης Θωμά Τρίμμης                                                                                                        κάνει όλους υπερήφανους. Της  αποστέλλουμε τα θερμά και εγκάρδια συγχαρητήριά μας και της ευχόμαστε να έχει υγεία και δύναμη για προσφορά στην Παιδεία.

ΣΤΟΝ  ΚΑΝΑΔΑ

     Το μεταναστευτικό ρεύμα των Γελανθιωτών στον Καναδά άρχισε την δεκαετία του 1960.  Πρώτος που μετανάστευσε στον Καναδά ήταν:

        1.   Ο Απόστολος Λ. Ανδρέου το 1959-1960.  O Αποστόλης (Τόλιος)  γεννήθηκε στη Γελάνθη το έτος 1933 όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο.

ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΑΠΟΣΤ.Λ. ΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΑ 4 ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥ, ΑΡΙΣΤΑΡΑ Η ΝΙΚΟLE (NIKH), JASON (IAΣΩΝ), ΔΕΞΙΑ Η ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΙΣΤΗ Η ΜΕLLANE (ΑΡΧ. ΕΛΕΝΑΣ ΑΠ. ΑΝΔΡΕΟΥ)

ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΑΠΟΣΤ.Λ. ΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΑ 4 ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥ, ΑΡΙΣΤΑΡΑ Η ΝΙΚΟLE (NIKH), JASON (IAΣΩΝ), ΔΕΞΙΑ Η ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΙΣΤΗ Η ΜΕLLANE (ΑΡΧ. ΕΛΕΝΑΣ ΑΠ. ΑΝΔΡΕΟΥ)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Μετά τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις εγκαταστάθηκε στο χωριό όπου άσκησε  για λίγα χρόνια, σε μια γωνιά του παντοπωλείου του πατέρα του «Η Μεγάλη Γέφυρα» το επάγγελμα του κουρέα. Γόνος πολυμελούς οικογενείας, γύρω στα 1959-60 μετανάστευσε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Αρχικά δούλεψε σε συνεργείο αυτοκινήτων ως τεχνίτης–επισκευαστής. Παντρεύτηκε εκεί την Πολυξένη Κωνσταντάκου και απέκτησε μαζί της δυο παιδιά, την Ελένη και το Λάμπρο. Η Ελένη  παντρεύτηκε τον Christofer Renna και του χάρισε τρία εγγόνια, την Nikole (Νίκη),  τη Stefanie (Στεφανία) και τον Jason (Iάσων),  ο Λάμπρος  παντρεύτηκε την Kelly (Κέλλη) και του χάρισε την εγγονή Μelanie. Με την εργατικότητα που τον διέκρινε και παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συνάντησε, χωρίς γλώσσα και χωρίς στήριγμα από κάποιον, κατάφερε να ορθοποδήσει, να προοδεύσει και να αποκαταστήσει τα παιδιά του. Συμμεριζόμενος δε, τις μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες των αδελφών του που άφησε στο χωριό, κάλεσε, γύρω στο 1960, τις αδελφές του Μαριάνθη και Αγορίτσα οι οποίες εγκαταστάθηκαν οικογενειακά στο Μόντρεαλ.  Αργότερα το 1963-1965 κάλεσε τα άλλα του αδέλφια, Θάλεια, Ναυσικά, Στέφανο και Γιώργο. Όλοι τους εγκαταστάθηκαν, οικογενειακά, στην περιοχή γύρω από το Μόντρεαλ. Απ΄ όλα τα αδέλφια του μόνο η Ναυσικά και ο Γιώργος επαναπατρίστηκαν σύντομα και ζουν σήμερα στο χωριό. Γύρω στο 1978, για καλύτερη τύχη–αποκατάσταση των παιδιών του μετανάστευσε οικογενειακά για δεύτερη φορά από το Μόντρεαλ στην πολιτεία New Jersey των ΗΠΑ. Ντιν, νταν!!!!!! ντιν ,νταν!!!!  την 1η Απριλίου του 2019 η καμπάνα του χωριού μας με τον πένθιμο ήχο της μετέδιδε σε όλο το χωριό τη δυσάρεστη είδηση, το χαμό του αγαπημένου μας συγχωριανού Αποστόλη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της μαύρης ξενιτιάς που τον σκεπάζει.  Αιωνία του η μνήμη!!!!!!

Από την αναχώρηση των θυγατέρων του Λάμπρου Ανδρέου για τον Καναδά, Διακρίνονται από δεξιά: Λεων Γκάκας, Σταύρος Μάνης, Απ. Αγγέλης, Λάμπρ Ανδρέου, Ναυσικά, Θάλεια, Ζωή Ανδρέου & Γιαννούλα Μακρυσιγκούνα.

Από την αναχώρηση των θυγατέρων του Λάμπρου Ανδρέου για τον Καναδά, Διακρίνονται από δεξιά: Λεων Γκέκας, Σταύρος Μάνης, Απ. Αγγέλης, Λάμπρ Ανδρέου, Ναυσικά, Θάλεια, Ζωή Ανδρέου & Γιαννούλα Μακρυσιγκούνα

OIκογένεια Στέφανου Λ. Ανδρέου στο Μόντρεαλ του Καναδά μαζί με τα παιδιά του και τα εγγόνια του, Δεκέμβριος 2014

Oικογένεια Στέφανου Λ. Ανδρέου στο Μόντρεαλ του Καναδά μαζί με τα παιδιά του και τα εγγόνια του, Δεκέμβριος 2014  Διακρίνονται από αριστερά: Holly (εγγονή), Λαμπρινή (νύφη), Χρύσα (κόρη), Στέφανος, Αγορίτσα (σύζυγος), Λαμπρινή (κόρη), ΕVAN (εγγονός), MIKE (γαμπρός), Κάτω Στέφανος (εγγονός), JULIA (εγγονή), Λάμπρος (γιος), και KAEMON (εγγονός) 

     Ο Στέφανος Ανδρέου ζει οικογενειακά στο Μόντρεαλ και η κόρη του Χρυσούλα τιμά ιδιαίτερα το χωριό μας καθ΄ ότι διαπρέπει στις επιστήμες, κυρίως στη  φιλοσοφία. Έλαβε δωρεάν υποτροφία και εκπόνησε πλήθος συγγραμμάτων. Σήμερα εργάζεται σε Πανεπιστήμιο του Γουϊτι των Η.Π.Α ως καθηγήτρια φιλοσοφίας.  Τα παιδιά της Ναυσικάς Ανδρέου, σύζυγος του Χαρίλαου Μαγγίπα,  Θανάσης και Καλυψώ, από το 1965,  παραμένουν οικογενειακά στο Μόντρεαλ, ο δε Σωτήρης και Στέλλα επαναπατρίστηκαν από το 1972.

        2.   Ο Ευάγγελος Γεωργ. Κανιούρας  ταξιδεύοντας με εμπορικά καράβια, ξεμπαρκάρισε

Το ζεύγος Ευάγγελου Γ. Κανιούρα βαστάζοντας στην αγκαλιά τους από ένα εγγόνι τους, με την κόρη τους Ρίτσα, το γαμπρό τους και τα υπόλοιπα εγγόνια τους.

Ο λαίκός ποιητής και υμνητής της Γελάνθης Ευάγγελος Γ. Κανιούρας βαστάζοντας στην αγκαλιά  ένα εγγόνι του, με τη σύζυγό του Σοφία (αριστερά), την  κόρη του Ρίτσα (δεξιά του), το γιο του Γιώργο με τη νύφη του (αριστερά τους )  και τα υπόλοιπα εγγόνια τους.

                                                                                                                                                         κρυφά στον Καναδά γύρω στο 1964.  Πάνω από δέκα χρόνια παράνομης παραμονής του εκεί και ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες και περιπέτειες κατάφερε να αποκτήσει Καναδική υπηκοότητα. Σήμερα ζει οικογενειακά μόνιμα στο Τορόντο καθώς και τα δυο του παιδιά Γεώργιος και Αγορίτσα με τη δική τους οικογένεια το καθένα. Επηρεασμένος πολύ από τα ντέρτια και τα φαρμάκια της μαύρης ξενιτειάς,  από την αγάπη που τρέφει για το χωριό μας, με τη σκέψη πως κάποια μέρα θα επαναπατριστεί στη γενέτειρά του τη Γελάνθη και αναπολώντας

Το ζεύγος Κων/νου Γ. Κανιούρα,σ το Τορόντο του Καναδά.

   Το ζεύγος Κων/νου Γ.          Κανιούρα,στο
 Τορόντο του Καναδά.

τα παιδικά του χρόνια, έγραψε εκεί στον Καναδά καταπληκτικά ποιήματα, αναφερόμενα όλα σχεδόν στη γενέτειρά του. (Βλέπε το σχετικό άρθρο “ΠΟΙΗΤΕΣ ΓΕΛΑΝΘΗΣ”.

Αργότερα, το 1971, κάλεσε τον αδελφό του Κώστα ο οποίος αφού παρέμεινε στον Καναδά πάνω από τριάντα χρόνια επαναπατρίστηκε. Επισκέπτεται όμως τακτικά τον Καναδά γιατί εκεί ζουν μόνιμα τα παιδιά του Γιώργος και Μαρία.

    3.  Ο Ναπολέων Νικ. Κουτέλας  ξενιτεύτηκε στον Καναδά ύστερα από πρόσκληση της αδελφής του Τριανταφυλλιάς, γύρω στο 1969.  Εργάστηκε για πολλά χρόνια σε μεγάλη εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων. Παντρεύτηκε την Αργυρώ Παπανικολάου από την Αμυγδαλή (Βρόστιανη) Καρδίτσας και απέκτησε μαζί της σπουδαία οικογένεια. Τα παιδιά του Νικόλαος, Αικατερίνη και Βασίλειος, διακρίνονται στις επιστήμες, ο δε μεγαλύτερος γιος του,  Νικόλαος, διαπρέπει στην ιατρική.  Ο αλησμόνητος Ναπολέων απεβίωσε και κηδεύτηκε στο Γουϊστον του Καναδά τον Ιανουάριο μήνα του 2013.

     4.  Ο Θωμάς Κων. Κωστούλας (Τομ), και ο  Κώστας Γεωργ. Γάκιας ξενιτεύτηκαν οικογενειακά στο Τορόντο του Καναδά, το 1970 και το 1975 αντίστοιχα. Ζουν μόνιμα στο Τορόντο, ασχολούνται και διαπρέπουν, μαζί με τα παιδιά τους, σε επιχειρήσεις εστιατορίων.

                                                                                                                                                       5.   Οι αδελφές Αναστασία και Σουζάνα Χρυσόστ. Κωστούλα. Τις κάλεσε γύρω στο 1968 μαζί με το αδελφό τους Στέφανο Κωστούλα, ο ξάδελφός τους Απόστ. Λ. Ανδρέου. Ο μεν Στέφανος επαναπατρίστηκε πολύ σύντομα  η δε Αναστασία μετά από αρκετά χρόνια. Η αδελφή τους  Σουζάνα παραμένει οικογενειακά μόνιμα στον Καναδά.

       6.   Οι αδελφές Έλλη και Μαργαρίτα Στεφ. Τρίμμη.  Η Μαργαρίτα μετανάστευσε στις 24-9-1971, παντρεύτηκε εκεί τον Βασίλη Ζούμπο από το Μαυρομμάτι, σήμερα ζει και εργάζεται οικογενειακά στο Βανκούβερ. Η Έλλη μετανάστευσε γύρω το 1972 με 1973, παντρεύτηκε το Χρήστο Μηνίτσιο επίσης Μαυρομματιανό, ζει και εργάζεται οικογενειακά στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Οικογένεια Μαργαρίτας (Ρίτας) Στέφ. Τρίμμη-Ζούμπου

Οικογένεια Μαργαρίτας (Ρίτας) Στέφ. Τρίμμη-Ζούμπου

                                                                                                                                              Φωτ. Οικογενείας Βασιλείου Ζούμπου-Μαργαρίτας Τρίμμη.  Διακρίνονται πίσω: η Μαργαρίτα με το σύζυγό της Βασίλη, πρώτη σειρά από αριστερά: Καλλιόπη (κόρη),  Μαρία Γκληγόρης (νύφη, σύζυγος Αλέκου), Αλέκος (γιος), Θανάσης Καραμανώλης (γαμπρός),  και Κώστας Καραμανώλης (εγγονός).

ΣΤΗΝ  ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

        Το μεταναστευτικό ρεύμα των Γελανθιωτών στην Αυστραλία άρχισε κι  αυτό στη δεκαετία του 1960. Από τους πρώτους που μετανάστευσαν στην Αυστραλία ήταν:

     1.   Οι αδελφές Ευσταθία (Στάθου) και Ανδρονίκη Κων. Τρίμμη (Τσιάκα)  γύρω στο 1961-1962.  Αυτές κάλεσαν αργότερα το 1964, τον αδελφό τους Γιώργο ο οποίος σήμερα ασχολείται, μαζί με την κόρη του Ευδοξία, με επιτυχία ως επιχειρηματίας, ενός εκ των πέντε εργοστασίων που υπάρχουν σήμερα σε όλη την Αυστραλία,  κατασκευής ελατηρίων για στρώματα με την επωνυμία «Springs» (Σαμσόν Ελατήρια). Στη συνέχεια, κάλεσε το 1965-66 και την αδελφή τους, Στέλλα, η οποία διαμένει μόνιμα εκεί με την οικογένειά της

O Γεώργιος Κ. Τρίμμης, με τις κόρες του και τα πέντε εγγόνια του μπροστά στο εργοστάσιο "Σαψόν Ελατήρια".

O Γεώργιος Κ. Τρίμμης, με τις κόρες του και τα πέντε εγγόνια του μπροστά στο εργοστάσιο “Σαμψόν Ελατήρια”

Ο Γεώργ Τρίμμης στο εργοστάσιό του.

Ο Γεώργ Τρίμμης στο εργοστάσιό του “Spings Samson”

     2.   Ο Βασίλης Νικ. Μπαντής μετανάστευσε στην Μελβούρνη Αυστραλίας το έτος 1966. Ο Παναγιώτης Σερ. Τσιούμας μετανάστευσε κι αυτός στη Μελβούρνη το 1967 όπου ζει εκεί μέχρι σήμερα οικογενειακά. Την ίδια εποχή μετανάστευσε και ο  Γιάννης Θρασ. Κουτέλας (1967). Ο Βασίλης Μπαντής κάλεσε τότε την αδελφή του Φωτεινή και τις  ανιψιές του, Βασιλική (Βασίλω) και Σπυριδούλα, το 1968 και 1969 αντίστοιχα (κόρες της αδελφής του Βαγγελής Σταυρ. Μάνη), οι οποίες στη συνέχεια κάλεσαν το 1974 τους γονείς τους και την αδελφή τους Φιλίτσα.

Οικογένεια Σταύρου Μάνη σε αρραβώνες στην Αυστραλία

Οικογένεια Σταύρου Μάνη σε αρραβώνες στη Μαλβούρνη Αυστραλίας

                                                                                                                                                Το έτος 1976 η Φιλίτσα κάλεσε και παντρεύτηκε εκεί το Λάμπρο Ηλ. Παλιόπουλο. Όλοι αυτοί σήμερα ζουν και εργάζονται οικογενειακά στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, εκτός από το Βασίλη Μπαντή και Γιάννη Θρασ. Κουτέλα οι οποίοι αφού παντρεύτηκαν εκεί και εργάστηκαν για 6-7 χρόνια επαναπατρίστηκαν οικογενειακά. Ο Σταύρος Μάνης και η σύζυγός του Βαγγελή (Βάγγιω), απεβίωσαν και κηδεύτηκαν στη Μελβούρνη.

ΣΤΗ   ΓΕΡΜΑΝΙΑ

     Τη δεκαετία του 1960 πολλοί χωριανοί μας για να καταπολεμήσουν τη φτώχεια τους και να δουν καλύτερες μέρες, άλλοι μεμονωμένα και άλλοι με ολόκληρη την οικογένειά τους, εγκατέλειψαν το χωριό και τράβηξαν για τις φάμπρικες της Γερμανίας. Πρώτος από τους πρώτους που μετανάστευσαν στη Γερμανία ήταν ο Σωκράτης Παντ. Κωστούλας, το 1959-1960. Στη συνέχεια ακολούθησαν πάρα πολλοί χωριανοί μας. Συνήθως μετανάστευαν μόνο οι άνδρες αφήνοντας πίσω τη γυναίκα με τα παιδιά τους. Μερικοί πήγαν με τη γυναίκα τους αφήνοντας τότε τα παιδιά τους στους παππούδες. Η ζωή των μεταναστών στη Γερμανία ήταν πολύ δύσκολη καθότι όλοι τους δούλευαν ως εργάτες σε διάφορα εργοστάσια. Ο λόγος αυτός αλλά και το ότι άφησαν πίσω τα παιδιά τους,  τους ανάγκασε να δουλέψουν εκεί λίγα χρόνια και μετά να επιστρέψουν στην πατρίδα.  Στη Γερμανία μετανάστευσαν οικογενειακά, ο Σωκράτης Κωστούλας, Θεμιστοκλής Βασ Τρίμμης, Σοφοκλής Μακρυγιάννης και Ευριπίδης Καζιάκος. Σήμερα ζουν μόνιμα και εργάζονται  οικογενειακά στη Γερμανία: Ο Γεώργιος Σωκρ. Κωστούλας, ο Νίκος Θεμ. Τρίμμης, οι αδελφοί Μάνθος και Νίκος Χρ. Κανιούρας, ο Βασίλης Κων. Κανιούρας, οι αδελφοί Αθανάσιος και Ευριπίδης Βασ. Σβώλος, ο Μιχάλης Σοφ. Μακρυγιάννης, ο Χρήστος Δημ. Μπαντής (επαναπατρίστηκε το2015-16) και ο Ευριπίδης Καζιάκος με τις οικογένειες των παιδιών του Γιάννη και Βάσως. Ο Κων/νος Αχιλ Κωστούλας έζησε για πολλά χρόνια στη Γερμανία όπου απεβίωσε το 2013 και κηδεύτηκε στο χωριό.

      Στη  ΣΟΥΗΔΙΑ ζουν και εργάζονται οικογενειακά ο Θωμάς Ευαγγ. Χαντούμης και ο Κώστας Παν. Μακρυγιάννης στη  δε  ΟΛΛΑΝΔΙΑ  η  Παρασκευή (Βούλα)  Δημ. Μπαντή.

H oικογένεια της Βούλας Δημ. Μπαντή-Ruud Smith με την κόρη τους σοφία, δεξιά, και το ζεύγος Γεωργ. Απ. Μπαντή μπροστά στο σπίτι τους στο De Rijp Ολλανδίας

H oικογένεια της Βούλας Δημ. Μπαντή-Ruud Smith με την κόρη τους Σοφία, δεξιά, και το ζεύγος Γεωργ. Απ. Μπαντή, αριστερά,  μπροστά στο σπίτι τους στο De Rijp Ολλανδίας

Comments are closed.