Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ “Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ” ΓΕΛΑΝΘΗΣ

 1,373 total views,  1 views today

 ΙΕΡΟΣ  ΝΑΟΣ  ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου σταμάτησε να λειτουργεί από το έτος 1967 λόγω  σοβαρών  ζημιών  που  υπέστη από τον τότε σεισμό. Μέχρι το έτος 1973, για την τέλεση των ιερών ακολουθιών και άλλων θρησκευτικών τελετών, χρησιμοποιήθηκε ως ναός, το κελί που ήταν νότια του ναού, αφού διαμορφώθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό. Η στενότητα και η ακαταλληλότητα όμως του χώρου, αλλά και οι εν γένει επικρατούσες συνθήκες, τίποτε δε θύμιζαν  ότι πρόκειται περί χώρου λατρείας.  Ήταν αδύνατο να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, έτσι όπως παρουσιάζονταν, για πολλά χρόνια. Έτσι, ύστερα από δυο χρόνια λειτουργίας του κελιού,  το 1969, με πρωτοβουλία του σεβάσμιου παπα-Κώστα  Νικ. Οικονόμου,  με τη συνδρομή της εκκλησιαστικής επιτροπής που την αποτελούσαν μέχρι τέλους Φεβρουαρίου του 1970 ο Θωμάς Νικ. Τρίμμης και ο ?………  ,   αλλά και με την ομόθυμη επιθυμία όλων των ενοριτών, αποφασίστηκε να κτιστεί νέος περικαλλής ναός, νότια του παλιού και όμοιος μ΄ αυτόν. Από το βιβλίο πράξεων του εκκλησιαστικού συμβουλίου, σχετικά με   την ιστορία ανέγερσης του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, διαπιστώνονται τα παρακάτω:

Το παραπάνω εκκλησιαστικό συμβούλιο, με τις αριθ. 3/30-12-1969 και 2/23-2-1970 πράξεις του, προκειμένου να εξοικονομήσει έσοδα για την κατασκευή του ναού, εκποίησε-πούλησε κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας στον  Κων/νο Μακρυγιάννη 3,750 στρέμ. στη θέση Λουρίδες προς 7.500 δρχμ. το στρέμμα και στον  Αντώνη Νικ. Κωστούλα  4,490 στρέμ. στη θέση Στιαράλωνα προς 14.000 δρχμ. το στρέμμα.

 Για τον καλύτερο συντονισμό όλων των ενεργειών και των εργασιών, σχηματίστηκε και μια επιτροπή ανέγερσης του Ι. Ναού που την αποτελούσαν οι: Κων/νος Γεωργ. Αγγέλης, αντιπρόεδρος, ο Γεώργιος Κων. Τσιόμαλος, ο Θωμάς Κωνσταντής, ο Θρασύβουλος Ιωαν. Κουτέλας, ο Αθανάσιος Βασ. Οικονόμου, ο Χρήστος Ευαγγ. Μανίκας, ο  Αχιλλέας Ιωάν. Γκούμας και ο ?…………, μέλη της επιτροπής.  Με την αριθμό 3/5-3-1970 πράξη του εκκλησιαστικού συμβουλίου συγκροτήθηκε σε σώμα, νέα εκκλησιαστική επιτροπή από τους: Απόστολο Βάιου Αγγέλη, αντιπρόεδρο, το Φώτιο Μιχ. Μακρυγιάννη, ταμία, το Πέτρο Απ. Κολοχέρη, Γραμματέα και τον Κων/νο Απ. Τσιούμα, μέλος. Η νέα εκκλησιαστική επιτροπή με την αρ. 6/23-3-1970 πράξη της αναθέτει κατόπιν μειοδοτικής δημοπρασίας  στον Αθανάσιο Μπρουσάκη την εξαγωγή  300 κυβ. μέτρων  νταμαρίσιας πέτρας από την Παληοακαριά Πύλης προς 60 δραχμές το κυβικό μέτρο και για τη μεταφορά της προς 20 δρχ. το κυβικό.

Στη δύσκολη αυτή προσπάθεια τόσο του παπα-Κώστα όσο και των διαφόρων εκκλησιαστικών επιτροπών που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας την ανέγερση του Ι. Ναού, σπουδαίο ρόλο έπαιξε ο ακούραστος και αγαπητός συγχωριανός μας, δάσκαλος  Δημήτριος Αντ. Δραγούτσος. Μπροστάρης σε κάθε εκδήλωση, βοηθός, συνεργάτης και συμπαραστάτης του παπα-Κώστα, ανέλαβε, αφιλοκερδώς τη συγκρότηση των διαφόρων επιτροπών, τη σύνταξη των πρακτικών και διαφόρων εγγράφων, τη διεξαγωγή των δημοπρασιών και την εν γένει αλληλογραφία της εκκλησιαστικής επιτροπής. Η συμβολή του υπήρξε καθοριστική και όλοι οι χωριανοί μας έχουν  να πουν ένα καλό λόγο γι αυτόν και να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους.

 Ο σχεδιασμός του ναού ανατέθηκε στο μηχανικό Πετρόπουλο Ανδρέα,  από τα Τρίκαλα και η κατασκευή του στους εργολάβους-εμπειροτέχνες Ζάχο Οδυσσέα από τη Γράλιστα (Ελληνόπυργο) και Βύρωνα Θεοδοσίου από το Μουζάκι. Η διάνοιξη των θεμελίων άρχισε να γίνεται κατά την Άνοιξη του 1969 ή και λίγο αργότερα.                                                                                                                                                                                          Οι εν λόγω εργολάβοι χρησιμοποίησαν ως εργάτες για τη διάνοιξη των θεμελίων του ναού, τους χωριανούς μας:  Ηλία Νικ. Κουτέλα, Στέφανο Γεωργ. Κουτέλα και Θωμά Κων. Κωστούλα  (Τσιαμόξυλα). Αφού αποπεράτωσαν τη θεμελίωση, συνέχισαν να κατασκευάζουν την τοιχοποιία με απλή λιθοδομή. Φθάνοντας η λιθοδομή ένα μέτρο περίπου πάνω από την επιφάνεια της γης (στη λιθοδομή αυτή δούλεψε ως εργάτης ο χωριανός μας Κων/νος Σερ. Τσιούμας, πατεράκος), διαπιστώθηκε, από τον υπεύθυνο  μηχανικό που ανέλαβε το έργο ότι, ο τρόπος κατασκευής της τοιχοποιίας δεν γινόταν με λαξευμένη (πελεκημένη) και ισοπαχή πέτρα όπως προέβλεπε η σχετική μελέτη, οι δε εργολάβοι δήλωσαν ότι αδυνατούσαν να κατασκευάσουν το έργο με τον τρόπο αυτό.  Ως εκ τούτου, το εκκλησιαστικό συμβούλιο και η επιτροπή ανέγερσης του Ι. Ναού με τις αριθμ. 7/30-4-1970, 8/3-6-70 και 10/19-6-1970 πράξεις των προβαίνουν σε νέα μειοδοτική δημοπρασία  και αναθέτουν την κατασκευή του έργου στον άριστο εμπειροτέχνη-τεχνίτη-κτίστη λιθοδόμο, Νικόλαο Κάβρα  από το Κοτρώνι Πύλης Τρικάλων.

Το στέγαστρο, ένα απλό πανί, κάτω από το οποίο ο μάστορας-τεχνίτης Νίκος Κάβρας, σμίλευε τις πέτρες για το κτίσιμο της νέας εκκλησίας Αη-Γιώργη Γελάνθης, +- 1970 (Αρχείο Γεωργ. Μπαντή).

Το στέγαστρο, ένα απλό πανί, κάτω από το οποίο ο μάστορας-τεχνίτης Νίκος Κάβρας, σμίλευε τις πέτρες για το κτίσιμο της νέας εκκλησίας Αη-Γιώργη Γελάνθης, +- 1970 (Αρχείο Γεωργ. Μπαντή).

 

Ο εν λόγω τεχνίτης  αναλαμβάνει να κατασκευάσει το έργο με λαξευμένη-πελεκημένη πέτρα στο χέρι  και με τις εξής τιμές: Το οπλισμένο σκυρόδεμα προς 400 δρχ το κυβ. μέτρο, τα σίδερα προς 1 δρχ. το κιλό, την απλή λιθοδομή χωρίς αρμολόγημα προς 190 δρχ. το κυβικό μέτρο, τη λαξευτή λιθοδομή προς 450 δρχ. το τετραγωνικό μέτρο και κάθε λαξευμένο γωνιόλιθο προς 10 δραχμές. Στη συνέχεια οι επιτροπές, ύστερα από αναφορά-ένσταση του τεχνίτη Νικ. Κάβρα ότι η αμοιβή του δεν είναι ικανοποιητική, αναγνωρίζοντας την καλλιτεχνία του, με την αριθ. 18/19-11-1970 πράξη των αναθέτουν στον ίδιο να συνεχίσει τις εργασίες, αναπροσαρμόζοντας φυσικά τις τιμές,  της  τοιχοποιίας με λαξευμένη πέτρα προς 800 δρχ. το τετρ. μέτρο,  του  οπλισμένου σκυροδέματος προς 1.000 δρχ το κυβικό μέτρο και του κάθε   λαξευμένου γωνιόλιθου προς 15 δραχμές μαζί με την τοποθέτησή του, ενώ με την αρ.17/19-11-1970 πράξη των αναθέτουν στον ίδιο την κατασκευή των τεσσάρων εσωτερικών κολόνων, όπου στηρίζεται ο τρούλος,  προς 11.000 δρχ. συνολικά.

Ο Αη-Γιώργης, Καινούργια εκκλησία στα τελειώματά του, 26-12-1971

Ο Αη-Γιώργης, Καινούργια εκκλησία στα τελειώματά του, 26-12-1971

Ο άξιος αυτός τεχνίτης,  σχεδόν μόνος του, με πολύ μεράκι, όρεξη και δεξιοτεχνία, σμίλεψε με τα ίδια του τα χέρια  όλες τις λευκές και κοκκινωπές πέτρες της εκκλησίας. Τις κατένεμε σε ισόπαχες ομάδες  και στη συνέχεια τις έκτιζε με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε σειρά να έχει το ίδιο ακριβώς πάχος σε όλη την περίμετρο της εκκλησίας.  Δεν έμεινε ούτε μία πέτρα που να μην περάσει από τα χέρια του. Αγκωνάρια, αψίδες, τόξα, καμπαναριά, θόλοι, τρούλος, κολόνες και κάθε άλλο υλικό είναι άριστα προσεγμένα, κατασκευασμένα και τοποθετημένα  με κάθε λεπτομέρεια. Ο ίδιος  έκτιζε τους τοίχους μόνο από την εξωτερική τους πλευρά. Για τα εσωτερικά κτισίματα των τοίχων είχε βοηθούς-κτιστάδες άλλοτε τον αδερφό του Στέφανο και άλλοτε τους συγχωριανούς του  Κοινούριο Νικόλαο, Γυφτοκώστα και Ντόβα Γεώργιο καθώς και το συγχωριανό μας Γεώργιο Βασ Τρίμμη. Για  εργάτη-βοηθό είχε άλλοτε  το δεκαεξάχρονο μεγαλύτερο γιο του  Γιώργο και άλλοτε κάποιον άλλο απλό εργάτη,  Πάρα πολλές φορές δούλευε ολομόναχος ως κτίστης,  λασπάς, σμιλευτής κ.λ.π.  Ύστερα από τρία χρόνια αδιάκοπης εργασίας, εργαζόταν ακόμη και τις βροχερές ημέρες σμιλεύοντας αγκωνάρια ή τόξα κάτω από αντίσκηνο,  παρέδωσε στο χωριό μας ένα  αληθινό κομψοτέχνημα απερίγραπτου κάλλους και άξιο θαυμασμού.  Σήμερα ο Ναός αποτελεί, σε όλη την περιοχή μας, σημείο αναφοράς  καλλιτεχνίας, ομορφιάς και κάλλους, πόλο έλξης πολλών αρχιτεκτόνων, μηχανικών και εργολάβων για να αντλήσουν  γνώσεις καλλιτεχνίας και αρχιτεκτονικής. Δίκαια, ο άριστος αυτός λιθοδόμος-τεχνίτης Νικ. Κάβρας, αποσπά τα  συγχαρητήρια όλων των επισκεπτών του Ναού. Ο  ίδιος, επί σειρά ετών επισκεπτόταν το χωριό μας και καμάρωνε το έργο του, εμείς δε, όλοι οι  Γελανθιώτες, το χαιρόμαστε και το καμαρώνουμε καθημερινά.Η καινούρια Εκκλησία Γελάνθης ο "ΑΓΙΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ", 13-5-1981                             Η καινούρια Εκκλησία Γελάνθης  ο “ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ”, 13-5-1981

                                                                                                                                                                       Για την ανέγερση του ναού διατέθηκαν πάρα πολλά χρήματα. Το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης καλύφθηκε  από την εκποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και μάλιστα από την πούληση αγροτεμαχίων, τα οποία αγόρασαν διάφοροι συγχωριανοί μας, ήτοι: 1) 12 στρέμ. στη θέση Αλπώτρυπες, πουλήθηκαν με πλειοδοτική δημοπρασία στον Κων/νο Γ. Αγγέλη προς 7.900 δρχ το στρέμμα, αριθ. πράξης 15/16-9-1970, 2) 30 στρέμματα στη θέση «Βρύση Βακούφικα», χωρίς δημοπρασία, πουλήθηκαν στους κατέχοντας αυτά χωριανούς με ενοίκιο προ ετών, αριθ. πράξης εκκλησιαστικού συμβουλίου 3/4-5-1971, προς 7.000 δρχ. το στρέμμα,  3) με την αρ. 10/2-12-1971 πράξη, πουλήθηκαν 20 στρέμματα στην ίδια θέση, κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας, προς 10.000 δρχ. το στρέμμα, 4) με τις αρ. 5/10-8-1972, 8/21-12-1972 και 6/8-4-1973 πράξεις, πουλήθηκαν αντίστοιχα 21 στρ, 10,5 στρ, και 9 στρέμματα, όλα στην ίδια θέση , «Βρύση Βακούφικα», κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας  προς 11.000 δρχ. το στρέμμα. Συνολικά πουλήθηκαν 111 περίπου στρέμματα αντί  του ποσού των 1.048.000 δραχμών. Επίσης για τον ίδιο σκοπό πουλήθηκαν και αρκετά αιωνόβια δένδρα βελανιδιάς και φτελιάδων. Το υπόλοιπο της δαπάνης καλύφθηκε από τις ευγενικές προσφορές-δωρεές των ενοριτών και φίλων χριστιανών.  Στη συνέχεια οι επιτροπές με την αριθ. 1/ 25-1-1973 πράξη των αναθέτουν την κατασκευή των επιχρισμάτων (σοβατίσματα) στον Ηλία Ρωμοσιό, από τον Άγιο Βησσαρίωνα Πύλης, προς 45 δρχ. το τετρ. μέτρο. Ο ναός  ηλεκτροδοτήθηκε αφού τελείωσαν τα επιχρίσματα,   αρ. πράξης 7/22-4-1973.

Το μεγαλείο του Ναού δεν βρίσκεται μόνο σ΄ αυτό που βλέπει καθένας  εξωτερικά αλλά και σ΄ αυτό που βλέπει εσωτερικά του ναού. Βλέπει καθένας έναν πανύψηλο τρούλο στηριζόμενο σε τέσσερες κολόνες, αγιογραφημένο με τον Παντοκράτορα Ιησού Χριστό στο κέντρο του και τους τέσσερες  Ευαγγελιστές στις κόγχες  με τους  Αγγέλους γύρω τους. Ένα Ιερό και όλο τον κυρίως Ναό κατάγραφο με  αγιογραφίες σπουδαίας τεχνοτροπίας από τους άξιους αγιογράφους Νικόλαο Καυχίτσα από την Καρδίτσα  και Δημήτριο Νιζάμη από το Μουζάκι. Ξυλόγλυπτο τέμπλο, εικονοστάσια, αναλόγια, στασίδια και καθίσματα να πλουτίζουν τον εσωτερικό διάκοσμο του Ναού. Κρυστάλλινοι πολυέλαιοι και σταυροί, μπρούτζινα μανουάλια και ασημένιες καντήλες να χύνουν άπλετο φως και τα χρωματιστά τζάμια των παραθύρων να επιτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου να ζωγραφίζουν τον εσωτερικό διάκοσμο με διάφορα χρώματα.

Σχετικά για την αγιογράφηση του ναού και τους δωρητές των  αγιογραφιών έχουν καταχωρηθεί στο βιβλίο πράξεων της εκκλησιαστικής επιτροπής πέντε πράξεις, αποσπάσματα των οποίων παραθέτουμε παρακάτω:

  1.      Αριθ. Πράξης  9/9-7-1973

    3.      Αριθ. Πράξης Εκκλ. Επιτροπής 9/9-7--1973

     Αριθ. Πράξης  Εκκλ. Επιτροπής 9/9-7–1973

 

                                                                                                                                                                                                                                              2. Αριθ. Πράξης 13/13-10-1973

Αριθμ. πράξης Εκκλ. Επιτροπής 13/

Αριθμ. πράξης Εκκλ. Επιτροπής 13/13-10-1973

Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ, ΔΩΡΕΆ ΠΑΠΑ-ΚΩΣΤΑ ΝΙΚ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ, ΔΩΡΕΆ ΠΑΠΑ-ΚΩΣΤΑ ΝΙΚ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στη νέα εκκλησία

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στη νέα εκκλησία

   

                                                                                                                                               

  1.                                                                  3.  Αριθμ. Πράξης 14/13-11-1973
    Αριθμός Πράξης Εκκλ. Επιτροπής 14/

    Αριθμός Πράξης Εκκλ. Επιτροπής 14/13-11-1973

    Ο Αη- Γιώργης, τοιχογραφία στη νέα εκκλησία, ωρεά Αποστόλου Δημ. Μπαντή

    Ο Αη- Γιώργης, τοιχογραφία στη νέα εκκλησία, ωρεά Αποστόλου Δημ. Μπαντή

 

Τμήμα του τέμπλου της νέας εκκλησίας

Τμήμα του τέμπλου της νέας εκκλησίας

                                                                                      

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        4. Αριθ. Πράξης  16/30-11-1973

Αριθμ. Πράξης Εκκλ. Επιτροπής  16/30-11-1973

Αριθμ. Πράξης Εκκλ. Επιτροπής 16/30-11-1973

5.                                                                                                                5. Αριθ. Πράξης  2/1-3-1974

 Αριθμός Πράξης Εκκλ. Επιτροπής 2/-2-1974

Αριθμός Πράξης Εκκλ. Επιτροπής 2/1-3-1974

Φυσικά, οι αγιογραφίες και οι δωρητές αυτών δεν είναι μόνον όσες αναφέρονται παραπάνω. Κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε πως,  όλες οι αγιογραφίες του ναού είναι δωρεά όλων ανεξαιρέτως  των ενοριτών της Γελάνθης καθώς και μερικών φίλων χριστιανών από τα γειτονικά χωριά.  Ο δωρητής που αναφέρεται με α/α 3 στην με αρ. 13/13-10-73 πράξη, Δημήτριος Αχιλ. Κακκάβας, από το Μουζάκι υπήρξε ταμίας της επιτροπής ανέγερσης του Ι.Ν..  Μαζί με τη σύζυγό του Πηνελόπη Αθ. Γκούζια,  υπηρέτησαν ως δάσκαλοι στο δημοτικό σχολείο του χωριού μας επί μια δεκαετία και πλέον, από το 1969 μέχρι το 1980. Υπηρέτησαν το λειτούργημά τους με κέφι, όρεξη και φαντασία προσφέροντας έτσι τις πολύτιμες υπηρεσίες των  για το καλό, την πρόοδο και τη μόρφωση των παιδιών μας.   Ο δωρητής που αναφέρεται με α/α 7 στην με αρ. 14/13-11-73 πράξη, παπα-Κώστας Πάνος  κατάγεται από το Μαυρομμάτι, και ο δωρητής της αγιογραφίας «Αγία Κυριακή», δεν αναφέρεται στα πρακτικά, ιερέας Λάμπρος Μπαλατσός,  κατάγεται από τη Μαγουλίτσα.

       Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του νεόδμητου ναού, η κατασκευή σολέας καθώς και η επίστρωση του δαπέδου του Ιερού  έγιναν με δαπάνη της εκκλησιαστικής επιτροπής, αρ. πράξ.4/20-3-1974 και 5/26-3-1974.

        Το όνειρο όλων των κατοίκων έγινε πραγματικότητα και το χωριό μας απέκτησε καινούριο περικαλλή ναό.  Μια Ανοιξιάτικη Κυριακή του Μάρτη ή Απρίλη του έτους 1973, ο εφημέριος παπα-Κώστας Οικονόμου παρουσία όλων των χωριανών και του τεχνίτη Νίκου Κάβρα  τέλεσε, γεμάτος χαρά και με έκδηλα τα αισθήματα υπερηφάνειας, την πρώτη του Θεία Λειτουργία στο νέο Ναό, ενώ την Κυριακή στις 30 Απριλίου του ίδιου έτους, ευλόγησε το  πρώτο μυστήριο του γάμου του  ζεύγους Ευάγγελου Δημητρ. Χαντούμη και της Ζωής Βασ. Γάκια. Ο παπα-Κώστας ευτύχισε να ιερουργήσει στο Ναό αυτό, για μια επταετία, από το 1973 μέχρι τον Απρίλιο του 1980 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Μετά τη συνταξιοδότηση του παπα-Κώστα, καθήκοντα εφημερίου ανέλαβε ο παπα-Βαγγέλης  Αλεξ. Χαντούμης.

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και χριστιανική κατάνυξη, χοροστατούντος  του επισκόπου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Κλεώπα, επικουρούμενος  από δέκα και πλέον ιερείς, και με εκκλησίασμα όλους τους Γελανθιώτες και πλήθους κόσμου από τα γειτονικά χωριά, έγιναν την Κυριακή της 16ης Μαϊου του 1993 τα  Εγκαίνια και τα Θυρανοίξια του Ναού. Ο ναός αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο και  σε ανάμνηση του ομώνυμου Ι.Ν που υπήρχε στον πρώτο οικισμό του χωριού μας, στα Αη-Γιώργια, του δόθηκε το όνομα:  «ΙΕΡΟΣ  ΝΑΟΣ  ΑΓΙΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΓΕΛΑΝΘΗΣ».            Ένα μεγάλο μέρος  του εξοπλισμού του εσωτερικού χώρου του ναού,  έγινε επί εφημερίας του παπα-Βαγγέλη Χαντούμη ο οποίος ιερούργησε στον Άγιο Γεώργιο τριάντα ακριβώς χρόνια, από τον Απρίλιο του 1980 μέχρι στις  18 Απριλίου του 2010.

Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΕΤΟΣ ΚΤΙΣΗΣ 1973, ΗΜΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙΟΦΕΡΣΑΛΩΝ κ.κ ΚΛΕΩΠΑ 16-5-1993 (ΑΡΧ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΝΤΗ)

Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΕΤΟΣ ΚΤΙΣΗΣ 1973, ΗΜΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙΟΦΕΡΣΑΛΩΝ κ.κ ΚΛΕΩΠΑ 16-5-1993 (ΑΡΧ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΝΤΗ)

Κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε εδώ και άλλες δράσεις-ενέργειες των διαφόρων εκκλησιαστικών επιτροπών που ανέλαβαν να υπηρετήσουν τον Ιερό Ναό κατά καιρούς. Η εκκλησιαστική επιτροπή που αποτελείτο από τον παπα-Κώστα Νικ. Οικονόμου, πρόεδρο, Γεώργ. Χρ. Τσιούμα, αντιπρόεδρο, Ευάγγελο Αναστ. Κουτέλα, ταμία, Αντώνη Νικ. Κωστούλα, γραμματέα και Γεώργ. Σταύρ. Γάκια, μέλος, με την αρ. 1/8-2-80 πράξη αποφάσισε και ενέκρινε την κατεδάφιση του παλιού βακούφικου καφενείου στην κάτω πλατεία και την κατασκευή νέου στη Ν.Α γωνία της πλατείας με δικά της έξοδα και όρισε επιβλέποντα μηχανικό την Ειρήνη Αχιλ. Κακκάβα, από το Μουζάκι. Το νέο καφενείο αποπερατώθηκε μέσα σε δυο χρόνια και ύστερα από πλειοδοτική δημοπρασία ενοικιάστηκε με την αρ. 3/28-3-1982 πράξη στον Αχιλλέα Κων. Κωστούλα προς 4.600 δραχμ. μηνιαίως. Η ίδια εκκλησιαστική επιτροπή, με πρόεδρο όμως τώρα τον παπα-Βαγγέλη Αλεξ. Χαντουύμη, με την αρ. 2/9-2-1982 πράξη αποφασίζει την κατεδάφιση, λόγω παλαιότητας, του οικήματος-αποθήκη στο Κονάκι. Επίσης, νέα επιτροπή, με πρόεδρο τον παπα-Βαγγέλη, αντιπρόεδρο το Γεώργ. Γρ. Κακκάμη, ταμία το Γεώργ. Περ. Σδράκα, γραμματέα το Γεώργ. Βασ. Τρίμμη και μέλος το Γεώργ. Κ. Τσιόμαλο με την αρ. 2/10-2-1987 πράξη, ανταλλάσσει το, εκκλησιαστικής περιουσίας, οικόπεδο 2,200 περίπου στρεμ. στη θέση Κονάκι με το, κοινοτικής περιουσίας, αγρόκτημα εκτάσεως 4,050 στρ. στη θέση Γύφτικα. Η εν λόγω πράξη φαίνεται να παραμένει ανενεργή καθ΄ ότι, σύμφωνα με το παραχωρητήριο που εκδόθηκε από την υπηρεσία του αναδασμού, ο αγρός ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο δηλ. στην Κοινότητα Γελάνθης αλλά και διότι ουδεμία συμβολαιογραφική πράξη έγινε μεταξύ εκκλησίας και Κοινότητας. Σήμερα ο Ι.Ν. κατέχει το με αριθμό 270 αγροτεμάχιο στη θέση Αη-Νικόλα συνολικής έκτασης 67 στρεμμάτων και 932 τετρ. μέτρων.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΚΑΙ ΜΕΤΑ:   Στη σκέψη της νέας εκκλησιαστικής επιτροπής που αποτελείται από τον ιερέα Ηλία Νικ. Κουτέλα,  πρόεδρο, Γιάννη Μακρίδη, ταμία (σύζυγος της Ανδρεανής, κόρης του Δημ. Αντ.Τρίμμη), τον Κων/νο Βασ. Παπαποστόλου, γραμματέα, το Θωμά Στεφ Γκούμα και Ευθύμ. Χρ. Χαντούμη, μέλη, ήταν, από την αρχή που ανέλαβε υπηρεσία, να γίνει επέκταση των προπυλαίων στην είσοδο του ναού ώστε να καλύπτεται όλο το πλατύσκαλο, καθώς και η κατασκευή ράμπας για διευκόλυνση των γερόντων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ήδη, σήμερα Μάρτιος του 2011, το έργο είναι σε εξέλιξη με ανάδοχο μηχανικό το Χελιδώνη Χρήστο, από την Καλαμπάκα, τεχνίτη τον Παπαγιάννη Χρήστο, από τα Τρίκαλα και βοηθό του το Χαράλαμπο Λύτρα, από τους Ταξιάρχες Τρικάλων. Το εν λόγω έργo (προπύλαια και Ράμπα) αποπερατώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η όλη δαπάνη 32.500 Ευρώ καλύφθηκε από την Εκκλησιαστική Επιτροπή και 1.000 ευρώ από προσφορές-δωρεές των ενοριτών. Τον Αύγουστο του 2013, η ίδια Εκκλησιαστική Επιτροπή προέβει στην αντικατάσταση των σιδερένιων πορτών και παραθύρων με άλλες ασφαλείας αλουμινίου και η δαπάνη τους καλύφθηκε με 3.000Ευρώ από την Εκκλησιαστική επιτροπή και 1.500 Ευρώ από προσφορές-δωρεές των ενοριτών.

    Στη συνέχεια, κατά τα έτη 2015-2016, σχεδίασε και πραγματοποίησε άλλα δυο σπουδαία έργα: 1) Ύστερα από την έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας (αίτηση 3/10-6-2015) ανακαίνισε και μετέτρεψε την πλινθόκτιστη αποθήκη (παλιό κελί)

Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΗ ΠΛΙΝΘΟΚΤΙΣΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ (ΠΑΛΙΟ ΚΕΛΙ) ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙ ΙΕΡΕΩΣ ΠΑΠΑ-ΗΛΙΑ ΝΙΚ. ΚΟΥΤΕΛΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015 (ΑΡΧ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΝΤΗ)

Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΗ ΠΛΙΝΘΟΚΤΙΣΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ (ΠΑΛΙΟ ΚΕΛΙ) ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙ ΙΕΡΕΩΣ ΠΑΠΑ-ΗΛΙΑ ΝΙΚ. ΚΟΥΤΕΛΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015 (ΑΡΧ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΝΤΗ)

σε αίθουσα πολλαπλών θρησκευτικών εκδηλώσεων. Το εν λόγω έργο αποπερατώθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα περί το τέλος Ιουλίου και η δαπάνη του ανήλθε σε 8.000E περίπου καλύφθηκε δε κατά το μεγαλύτερο μέρος από έσοδα της εκκλησίας και εν μέρει από δωρεές ενοριτών μας.                                                                                                                                                                                                                                                         2) Επειδή ο χώρος της αίθουσας αυτής ήταν πολύ μικρός και δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες των ενοριτών, υπέβαλε προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας  με την αρ. 5/5-10-2015 αίτησή της, σχετική μελέτη που εκπόνησε ο αρχιτέκτων μηχανικός Αθαν. Ντούβλης από την Πύλη Τρικάλων, για έγκριση προσθήκης και δεύτερης αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων.

    Μετά την έγκριση της σχετικής μελέτης, οι εργασίες κατασκευής της αίθουσας ξεκίνησαν στο τέλος περίπου του Ιουλίου 2016, ένα μήνα σχεδόν μετά το θάνατο του παπα-Ηλία (27-6-2016) με εργολάβο τους αδελφούς Κωτούλα από τη Δρακότρυπα.

Δεξιά, η παλιά πλινθόκτιστη αποθήκη που ανακαινίσθηκε σε αίθουσα και αριστερά η νέα αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων.

Δεξιά, η παλιά πλινθόκτιστη αποθήκη που ανακαινίσθηκε σε αίθουσα και αριστερά η νέα αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων.

   Η αποπεράτωση της αίθουσας τελείωσε στα μέσα  Οκτωβρίου του ιδίου έτους και η όλη δαπάνη, (μέχρι σήμερα 15-10-2016), ανήλθε στο ποσό των 15.000Ε καλύφθηκε δε κατά το μεγαλύτερο μέρος από χρήματα της εκκλησιαστικής επιτροπής και εν μέρει από δωρεές των ενοριτών μας.

   Για την εκτέλεση όλων αυτών των έργων που εκτελέστηκαν στις εκκλησίες μας από το 2010 μέχρι σήμερα (15-10-2016), οφείλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας έστω και μεταθανάτια στον αείμνηστο παπα-Ηλία Κουτέλα καθώς και στα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής Γιάννη Μακρίδη, Κων/νο Βασ. Παπαποστόλου, Θωμά Στεφ. Γκούμα και Ευθ. Χρ. Χαντούμη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.