ΠΑΛΙΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΓΕΛΑΝΘΗΣ (1920-1968)

 427 total views,  2 views today

                 ΠΑΛΙΕΣ  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ  ΓΕΛΑΝΘΗΣ  (1920-1968)

         Με τη βοήθεια των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών, Γεωργίου Κων. Αγγέλη, Βασίλη Δημ. Αγγέλη, Στέφανου Γ. Κουτέλα, Στεφάνου Θ. Γκούμα και των συγχωριανών μας, Θωμά Σερ. Τσιούμα και του Γεωργίου Κων. Γεωργούλα,  τους οποίους και ευχαριστώ προκαταβολικά, επιχειρήσαμε την καταγραφή της ιστορίας του ποδοσφαίρου του χωριού μας.  Στην προσπάθειά μας αυτή είναι αδύνατον να μη συμβούν παραλείψεις ή και λάθη, όχι φυσικά ηθελημένα, ως προς την αναφορά ονομάτων παικτών, και ως εκ τούτου ζητούμε συγνώμη εκ των προτέρων.                      .
Η ιστορία του χωριού μας σχετικά με το ποδόσφαιρο κρατάει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το χωριό μας είχε παράδοση με το ποδόσφαιρο, ήταν ένα από τα χωριά της περιοχής Μουζακίου που η φήμη του, για τους πολύ καλούς ποδοσφαιριστές του,  το έκανε ξακουστό σε όλα τα περίχωρα, ξεπέρασε δε και τα όρια του Νομού Καρδίτσας και  Τρικάλων. Όπως αναφέρει ο Θωμάς Σερ. Τσιούμας, το χωριό μας είχε ποδοσφαιρική ομάδα ακόμη και κατά τη δεκαετία του 1920 με γνωστούς ποδοσφαιριστές τους Κων/νο Γιαννάκη Κουτέλα, Βαγγέλη Λάμπρ. Καλαμπόκα, Ευάγγελο Ιωάν. Αργύρη κ.ά. Αργότερα, λίγο πριν και κατά τη δεκαετία του 1940, υπήρχε ομάδα χωρίς ιδιαίτερη επωνυμία,  απλά και μόνο άκουε στο όνομα «ποδοσφαιρική ομάδα Γελάνθης». Τότε, κατά τη δεκαετία του 1930 και 1940, αναδείχτηκαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως: ο Στέφανος Κων. Γκαραγκούνης, με ενεργό μέρος στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του χωριού μας, συνεργάτης, συμπαραστάτης και δωρητής στολών στις μετέπειτα (δεκαετ. 1960-1970) ποδοσφαιρικές μας ομάδες, ο  Κων/νος Γ. Αγγέλης, οι αδελφοί Βασίλης και Γεώργιος Γιαννάκη Κουτέλας, Ηλίας Παλιόπουλος,  Δημήτριος Χαντούμης, κ.α.

          Ο Γεώργιος Κων. Αγγέλης αναφέρει:  “Κάποια χρονιά το χωριό μας συνέπραξε ποδοσφαιρικά με το γειτονικό χωριό το «Μπελέτσι», σήμερα Παλαιομονάστηρο. Οι καλύτεροι παίκτες και των δυο χωριών σχημάτισαν μια κοινή ομάδα που έδινε αγώνες όχι μόνο με τα γειτονικά χωριά αλλά και με τα μακρινά χωριά του κάμπου όπως, το Παλαιοχώρι, Αγναντερό, Καλογραιανά, Μαραθέα, Προάστιο, Πεδινό κ.ά.  Πολλές φορές οι παίκτες έχοντας λίγο ψωμοτύρι στον ντορβά τους επισκέπτονταν με τη σειρά, την ίδια ημέρα, δυο και τρία χωριά και έδιναν αγώνα με την ομάδα τού κάθε χωριού, στις  πρωινές ώρες στο πρώτο χωριό, κατά το μεσημέρι στο δεύτερο χωριό και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο τρίτο χωριό”. Οι παραπάνω χωριανοί μας  παίκτες ενσωματώθηκαν και συνέχισαν να παίζουν με τη νέα ποδοσφαιρική ομάδα που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και συγκεκριμένα το έτος 1952.

         Τη νέα ομάδα αποτελούσαν δεινοί και ξακουστοί ποδοσφαιριστές σε όλα τα περίχωρα μας, όπως: Ο Θωμάς Σερ. Κουτέλας, Προκόπης Ηλ. Μανης, Θανάσης Ηλ. Μάνης, Στέφανος Νικ. Μακρυγιάννης, Παναγιώτης Κων. Καλαμπόκας, Τάσος Σωτ. Κόκκαλης, Βασίλης Αριστ. Κουτέλας, Στέφανος Χρυσ. Κωστούλας, Θανάσης Χρ. Μπαντής και Θωμάς Ευαγγ. Αργύρης (άξιος τερματοφύλακας). Η φήμη αυτής της ομάδας έφτασε και μέχρι τα Τρίκαλα οπότε η ξακουστή ομάδα των Τρικάλων «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» έδωσε φιλικό αγώνα στο χωριό μας και μας νίκησε. Προσωπικά γνωρίζουμε πως,  ο Παναγιώτης Κων. Καλαμπόκας, Τάσος Σωτ. Κόκκαλης, Θανάσης Χρ. Μπαντής και Θωμάς Ευαγ. Αργύρης μεταπήδησαν και έγιναν βασικά στελέχη με άριστη απόδοση στον “Καραϊσκάκη Μαυρομματίου”, ο δε Στέφανος Μακρυγιάννης στον “Α.Ο Μουζακίου”.                                        Όλα αυτά τα χρόνια της  δεκαετίας του 1950, η κατά καιρούς τοπική ομάδα του χωριού μας, επειδή δεν ήταν  αναγνωρισμένο σωματείο, έδινε φιλικούς αγώνες μόνο με τα γειτονικά χωριά. Η μεταφορά της ομάδας στα περίχωρα γινόταν κάτω από δύσκολες συνθήκες, τις περισσότερες φορές γινόταν με τα πόδια και τις καλύτερες με τα συμπαθητικά γαϊδουράκια. Ομοιόμορφη στολή δεν υπήρχε και ο κάθε παίχτης είχε τη δική του φανέλα και για ποδόσφαιρα τα προσωπικά του πάνινα παπούτσια ή τσιρέπια-τσουράπια (μάλλινες κάλτσες) και πολλές φορές τελείως ξυπόλυτοι!!!!!

           Προς το τέλος του 1950 εμφανίστηκαν και άλλοι ικανοί ποδοσφαιριστές, όπως: Ο Τάσος Ηλ. Μάνης, ο Γεώργιος Θωμά Αγγέλης (Πλάλας), Απόστολος Ευαγγ. Αργύρης, Δημήτριος Χρ. Μπαντής, Βασίλειος Θωμά Τρίμμης, Πολυχρόνης Βασ. Τρίμμης, Αριστοτέλης (Τηλάκιας) Κων. Χαντούμης, Πναγιώτης Σερ. Τσιούμας, Βασίλης Αθαν. Οικονόμου και Βαγγέλης Κων. Χαντούμης.  Από την ομάδα αυτή, γύρω στο 1960, ξεπήδησε ένας σημαντικός και πολύ σπουδαίος ποδοσφαιριστής, πανελλήνια γνωστός για την ποδοσφαιρική του ικανότητα, ο Θεοφάνης Σωτ. Κόκκαλης ο οποίος έκανε καριέρα στην μεγάλη ομάδα των Τρικάλων (1963-1971) της Α’ Εθνικής Κατηγορίας, ως αριστερό μπακ. Μετά την απόσυρσή του από τα Τρίκαλα, διετέλεσε προπονητής του «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ ΓΕΛΑΝΘΗΣ». Μαζί με τα δυο του άλλα αδέλφια τον Τάσο και τον Παύλο, τίμησαν, με το ποδοσφαιρικό τους ταλέντο, ιδιαίτερα το χωριό μας. Ο Τάσος υπήρξε ένα λαμπερό αστέρι του ποδοσφαίρου καθώς και εξαιρετικός διαχειριστής της μπάλας. Για πολλά χρόνια υπήρξε βασικό στέλεχος του «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ» Μαυρομματίου ως επιθετικός παίκτης. Εξ ίσου ικανός ήταν και ο Παύλος που έπαιξε στον «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ» ως σέντερ μπακ.

          Στις αρχές του 1960 δημιουργήθηκε μια πολύ σπουδαία ομάδα. Στην παρακάτω φωτογραφία, που είναι μεγάλης  συλλεκτικής αξίας, από το 1964, εικονίζεται η   ποδοσφαιρική ομάδα της Γελάνθης.  Η απόδοσή όλων των παικτών ήταν τέτοια που θα μπορούσαν όλοι τους να παίζουν στη Β΄ Εθνική Κατηγορία εάν υπήρχε κάποιος να τους προωθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.  Δίκαια βέβαια αυτή η ομάδα έλαβε την προσωνυμία «ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΑΚΙΑ»

Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΕΛΑΝΘΗΣ "ΤΑ ΛΕΩΝΤΑΡΑΚΙΑ" ΜΕ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΝΤ. ΔΡΑΓΟΥΤΣΟ

Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΕΛΑΝΘΗΣ “ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΑΚΙΑ” ΜΕ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΝΤ. ΔΡΑΓΟΥΤΣΟ

                                                                                                                                                                                            Διακρίνονται, από τα αριστερά προς τα δεξιά, όρθιοι: Γάκιας Βασίλης Κων.,  Αγγέλης Γιώργιος Κων, Κόκκαλης Παύλος Σωτ,   ο αείμνηστος δάσκαλος Πρόεδρος-μάναντζερ και στυλοβάτης της ομάδας, Δημήτριος  Δραγούτσος, Παπαποστόλου Παναγιώτης Ευαγγ, Κωστούλας Θωμάς Κων, Παλιόπουλος Λάμπρος Ηλ. Μπροστά καθιστοί: Κουτέλας Γιάννης Βασ, Κουτέλας Στέφανος Γεωργ.,  Τσιόμαλος Γιάννης Γεωργ, Κακάμης Θανάσης Γρηγ. και Χαντούμης Ευάγγελος Δημ.                                                 

         Όλοι αυτοί οι παίκτες, άρχισαν να παίζουν μπάλα από πολύ μικρή ηλικία. Μέσα στο γήπεδο αγωνιζόταν με πάθος, ο καθένας  έδινε τον εαυτό του, ήταν ο καλύτερος ανάμεσα στους καλύτερους. Γρήγορα η φήμη και αυτής της ομάδας έφτασε ως στα Τρίκαλα. Ο Α.Ο Τρικάλων, ομάδα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας, αποδέχτηκε πρόσκληση της ομάδας μας και έδωσε φιλικό αγώνα  μαζί της στο χωριό μας. Ο προπονητής του Α.Ο.Τ,  Πέτροβιτς, καθώς και ο παίκτης, ο αποκαλούμενος μάγος της  μπάλας, Ράντοβιτς, διέκριναν στο πρόσωπο των παικτών μας: Βασίλη Γάκια, Στέφανου Κουτέλα, Γεωργίου Κων. Αγγέλη, Θωμά Κωστούλα, Γιάννη Τσιόμαλου και Λάμπρου Παλιόπουλου,  ικανότητες ποδοσφαιριστή ανωτέρας κατηγορίας.                                                                                                               Όπως αναφέρουν οι Γεώργιος Κων. Αγγέλης και Θωμάς Σερ. Τσιούμας, η τότε ομάδα του χωριού μας, περί τα μέσα της δεκαετίας του 1960, έλαβε μέρος σε τουρνουά κατάκτησης κυπέλλου μεταξύ των ομάδων του Νομού Τρικάλων Ραψίστας (Γόμφοι), Μπελέτσι (Παλαιομονάστηρο), Λαζαρίνας, Μικρής Πουλιάνας (Μουριάς) και Μεγάλης Πουλιάνας (Πηγής). Το κύπελλο πήρε η ομάδα της Πηγής Τρικάλων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.