Ο “ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ ΓΕΛΑΝΘΗΣ” (1969-1993)

 691 total views,  1 views today

Ο  ΘΡΥΛΙΚΟΣ  ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ ΓΕΛΑΝΘΗΣ»  (1969-1994)

    Προς το τέλος της δεκαετίας του 1960 (1969) άρχισε να ωριμάζει η ιδέα να δημιουργηθεί καινούρια ομάδα και να αναγνωριστεί ως επίσημο σωματείο. Πρωτεργάτης για την αναγνώριση της ομάδας ήταν ο χωριανός μας Θωμάς Σερ. Τσιούμας.  Ενώ όλα ήταν έτοιμα για την αναγνώριση, το θέμα δεν προχωρούσε γιατί. έλειπε το όνομα.  Οι ιδέες γι αυτό το θέμα έπεφταν βροχή!!!! Τα επικρατέστερα ονόματα ήταν «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», «ΟΦΙΣ», «ΚΕΡΑΥΝΟΣ», «ΑΣΤΡΑΠΗ», «ΝΙΚΗ» και άλλα. Το πώς δόθηκε  το τελικό όνομα «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ ΓΕΛΑΝΘΗΣ» στην  ομάδα, έχουμε τις παρακάτω αναφορές: 1) Ο πρωτεργάτης, ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της ομάδας, Θωμάς Τσιούμας, αναφέρει: «Μια μέρα πήγα μαζί με το Θανάση Γεωργούλα στην Καρδίτσα για να αναθέσουμε στο δικηγόρο Γεώργιο Πιτσαρή  να ετοιμάσει το καταστατικό της ομάδας και στη συνέχεια να ενεργήσει για την αναγνώρισή της. Στην ερώτηση τού δικηγόρου ποιο  είναι το όνομα της ομάδας απαντήσαμε αυθόρμητα «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ ΓΕΛΑΝΘΗΣ». Έτσι απλά δώσαμε αυτό το όνομα και με αυτό αναγνωρίστηκε». 2) Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας  επί πολλά χρόνια, Στέφανος Θ. Γκούμας, αναφέρει: «Μια μέρα, την εποχή που ο Αμερικανός  ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ   Νηλ Άρμστρονγκ επρόκειτο να προσσεληνωθεί, στο καφενείο μου γινόταν μεταξύ των συγχωριανών μου: Θωμά Τσιούμα, Πάνου Καλαμπόκα, Δημητρίου Χαντούμη, Φώτη Μακρυγιάννη και άλλων, συζήτηση για το ποιο θα ήταν το όνομα της νέας ομάδας. Τότε παρακινούμενος από το γεγονός του αστροναύτη Νηλ Άρμστρονγκ, πρότεινα να δοθεί στην ομάδα το όνομα «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ ΓΕΛΑΝΘΗΣ». Η παρέα συμφώνησε με την πρότασή μου και έτσι η ομάδα πήρε αυτό το όνομα». 3) Άλλοι συγχωριανοί μας αναφέρουν: «Την ιστορική ημέρα για όλη την ανθρωπότητα, της 21ης Ιουλίου του 1969, ο Αμερικανός  ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ   Νηλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος και ο μοναδικός μέχρι εκείνη τη στιγμή στην ανθρωπότητα που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι!!!  Όλοι σχεδόν οι χωριανοί μας συγκεντρώθηκαν, αυτή τη μέρα, στο σπίτι του αείμνηστου παπα-Κώστα Οικονόμου για να παρακολουθήσουν από την μοναδική τηλεόραση που υπήρχε τότε στο χωριό, το γεγονός της προσσελήνωσης.  Ενώ οι χωριανοί παρακολουθούσαν με αγωνία την προσσελήνωση της σεληνακάτου,  ξεπηδά ανάμεσά τους ο αείμνηστος, φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού Πειραιώς, Στέφανος Κων. Γκαραγκούνης, γίνεται ασυναίσθητα νονός της ομάδας και της χαρίζει το όνομα «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ ΓΕΛΆΝΘΗΣ».  Το ποιος από τους τρεις παραπάνω χωριανούς μας ήταν ο πραγματικός νονός της ομάδας δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία, το μόνο σίγουρο είναι πως η αναγνώριση έγινε το 1969 την εποχή δηλ που ήταν στην επικαιρότητα ο ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ Νηλ Άρμστρονγκ.

       Έτσι, αφού λύθηκε το θέμα του ονόματος, δημιουργήθηκε καινούρια επιτροπή της ομάδας που αποτελούταν από τους: Θωμά Σεραφείμ Τσούμα,  Φώτη Μιχ. Μακρυγιάννη, Στέφανο Θωμά Τρίμμη, Κων/νο Γεωργ. Γεωργούλα, Χρήστο Σπύρ. Γάκια και τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του χωριού μας Δημήτρη Ευαγγ. Χαντούμη\ και Παναγιώτη Κων. Καλαμπόκα.  Με τις ενέργειες της επιτροπής αυτής, η ομάδα  αναγνωρίστηκε  από την ΕΠΣ Καρδίτσας, στις 27 Οκτωβρίου 1970 ως το 15ο  επίσημο σωματείο του Νομού Καρδίτσας  με τη γνωστή σε όλους μας επωνυμία «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ ΓΕΛΑΝΘΗΣ».

        Ο θρυλικός και μοναδικός με αυτό το όνομα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ ΓΕΛΆΝΘΗΣ» πάντα με πνεύμα το «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ» έδωσε σπουδαίους αγώνες και έφερε πάντα πολύ καλά αποτελέσματα. Αγωνιζόταν στην Β΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος με τις τοπικές ομάδες του σημερινού Δήμου Μουζακίου και επίσημα από το 1970 και μετά συμμετείχε στα οργανωμένα πρωταθλήματα του Νομού Καρδίτσας.

      Ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας Δημήτριος Νικ. Μακρυγιάννης, ολόκληρο το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλοι οι κάτοικοι του χωριού συμπαρατάχθηκαν στο πλευρό του «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ». Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του παρατηρήθηκε μια καλύτερη οργάνωση, απ΄ ότι στις προηγούμενες ομάδες, που διευκόλυνε την άνοδο, πρόοδο και εμφάνιση της ομάδας καθώς και την διεξαγωγή των αγώνων.  Ο «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ», απέκτησε οντότητα  με δυνατούς παίκτες βασικούς και αναπληρωματικούς, με προπονητή και  Διοικητικό Συμβούλιο (προεδρείο).

O "AΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ" ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑ "ΣΤΙΑΡΑΛΩΝΑ +- 1970. ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ-ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΘΩΜΆΣ ΤΣΙΟΥΜΑΣ (Αρχείο Θωμά Τσιούμα)

O “AΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ” ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑ “ΣΤΙΑΡΑΛΩΝΑ +- 1970. ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ-ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ, ΘΩΜΆΣ ΤΣΙΟΥΜΑΣ (Αρχείο Θωμά Τσιούμα)

                                                                                                                                                                          Το πρώτο του γήπεδο ήταν στη θέση «ΣΤΙΑΡΑΛΩΝΑ» Ν.Α των σπιτιών Αντώνη Κωστούλα και Γεωργίου Γεωργούλα. Ο τόπος αυτός, τον καιρό εκείνο, ήταν ιδανικός για γήπεδο, περιφράχτηκε με απλή σήτα και για δοκάρια χρησιμοποιήθηκαν ολόκληροι κορμοί πλατανιών που έκοψαν και μετέφεραν στους ώμους τους μερικοί παίκτες από το δασάκι του χωριού Καππά. Αργότερα, το γήπεδο,  μεταφέρθηκε στο πάνω μέρος της «Παλιοσκαμνιάς» εκεί όπου σήμερα είναι παιδική χαρά, Νότια της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Το σημερινό του γήπεδο στη θέση «ΓΕΡΟΠΛΑΤΑΝΟΣ», κατασκευάστηκε σύμφωνα  με

ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΣΤΟΝ "ΓΕΡΟΠΛΑΤΝΟ" ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1998  (Αρχείο Γεωργίου Απ. Μπαντή)

ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΣΤΟΝ “ΓΕΡΟΠΛΑΤΝΟ” ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1998 (Αρχείο Γεωργίου Απ. Μπαντή)

                                                                                                                                                                    την αριθμό 18/26-5-1998 απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Γελάνθης, επί προεδρίας Γεωργίου Μπαντή με έξοδα της ιδίας της Κοινότητας που ανήλθαν στο ποσό των 4.536.000 δραχμών περίπου. Όταν “ο ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ” αγωνίζονταν εντός της έδρας του,  σύσσωμο το χωριό, μικροί, μεγάλοι, γριές και γέροι κατέφθαναν στο γήπεδο να ενθαρρύνουν, να καμαρώσουν και να χειροκροτήσουν τον «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ». Η κρατική οικονομική ενίσχυση- επιχορήγηση της ομάδας ήταν πολύ μικρή και γι΄ αυτό, κατά τη διάρκεια του αγώνα γινόταν έρανος για την ενίσχυση της ομάδας αλλά και για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεων της  προς τον διαιτητή, παρατηρητή   και λάϊσμανς του αγώνα. Συμπληρωματικά, για την κάλυψη των αναγκών του, λάβαινε επιχορήγηση και από την Κοινότητά μας. Απ΄ ότι γνωρίζουμε, με την αριθμό 16/18-5-1998 απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Γελάνθης επιχορηγήθηκε με το ποσό των 200.000 δραχμών. Σπουδαίο ρόλο στην όλη εμφάνιση του «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ» έπαιξε το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιό του που σύσσωμο έδινε το παρόν σε κάθε αγώνα που γινόταν είτε εντός  είτε εκτός έδρας, αλλά και η μαζική συμμετοχή σχεδόν ολόκληρου του χωριού.

   Κατά τη διάρκεια αγώνα/νων, μεταξύ των αντιπάλων παιχτών και των φιλάθλων ακόμη, γινόταν αψιμαχίες, φασαρίες, ακόμη και παρεξηγήσεις μέχρι το σημείο που έπεφτε άγριο ξύλο!!!  Σε αγώνα που έδωσε ο Αστροναύτης με την ομάδα του Μουζακίου (1970) και ενώ νικούσε το Μουζάκι έγινε μια αψιμαχία μεταξύ των αντιπάλων παικτών που έδωσε  την αφορμή να μπουν μέσα στο γήπεδο οπαδοί του Αστροναύτη,  να επεκταθούν οι φασαρίες όχι μόνο μεταξύ των παικτών αλλά και μεταξύ των φιλάθλων, μέσα και έξω από το γήπεδο. Οι Γελανθιώτες καταδίωκαν τους Μουζακιώτες με αποτέλεσμα να γίνουν πολλοί μικροτραυματισμοί εκατέρωθεν. Τέλος, δυο-τρεις παίκτες του Αστροναύτη συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς και πήγαν αυτόφωρο, έγιναν μηνύσεις μεταξύ των τραυματισμένων και τελικά,  «όλα μέλι γάλα», έγινε συμβιβασμός και οι μηνύσεις αποσύρθηκαν. Το σκηνικό αυτό αμαύρωσε την όλη εικόνα του «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ» και δηλητηρίασε ακόμη και τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ Γελανθιωτών και Μουζακιωτών, ευτυχώς για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.  Οι αναφορές  των γειτονικών χωριών γινόταν με όχι και τόσο κολακευτικά λόγια για τον «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ». Επίσης, όπως αναφέρει ο παλαίμαχος παίκτης του ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ, Ηλίας Γωρ. Λύτρας, ένα άλλο παρόμοιο σκηνικό έγινε και στο αγώνα που έδωσε ο «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ» στη Μαγουλίτσα. Και τότε, χωρίς σπουδαίο λόγο, ήρθαν σε ρήξη οι αντίπαλοι παίκτες με αποτέλεσμα να πέσει άγριο ξύλο και  φίλαθλοι της Μαγουλίτσας να βάλουν στα πόδια τους Γελανθιώτες παίκτες και φιλάθλους καταδιώκοντάς τους μέχρι το εργοστάσιο ζαχάρεως (1 χιλμ).

   Όπως στις προηγούμενες ομάδες, έτσι και στον «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ» αναδείχτηκαν σπουδαία ποδοσφαιρικά ταλέντα.

Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ "ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ (1970-1971)

Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ “ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ (1969-1970).                                                           .                                                   

      

                                                                                                                           Στην παραπάνω φωτογραφία, 1969, που είναι μία σύνθεση από την πρώτη ομάδα του «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ» διακρίνονται από αριστερά, όρθιοι: Γεώργιος Ευθυμ. Τρίμμης, Λάμπρος Ηλ. Παλιόπουλος, Περικλής Σδράκας, Γιάννης Μι Αργύρης, Στέφανος  Κουτέλας, Ευάγγελος Κ Γάκιας, άξιος τερμα/φύλακας και Δημήτριος Αριστ.            Κουτέλας.                               Καθιστοί, από αριστερά: Θανάσης Γρ. Κακάμης, άγνωστος, Παύλος Σωτ. Κόκκαλης, Θωμάς Στεφ. Τσιόμαλος, Σωτήρης Γ. Καλαμπόκας  και Ευάγγελος Δημ. Χαντούμης (Λάκος).

Στη παρακάτω φωτογραφία, 1970, που είναι μια άλλη σύνθεση του    «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ»,

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ "ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ ΤΟΥ 1970-71

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ “ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ ΤΟΥ 1970-71

                                                                                                                                                                                                                   Διακρίνονται από αριστερά, όρθιοι: Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Δήμήτριος Ευαγγ. Χαντούμης, οι ποδοσφαιστές: Απόστολος Πέτρ. Κολοχέρης, Βασίλειος Μπούρας τερματοφύλακας από τη Λαζαρίνα, Δημήτριος Σδράκας (Μητσιάρας) από το Μαυρομμάτι, Ηλίας Γ. Λύτρας δεξί μπακ, Βασίλειος Κων. Γάκιας, Στέφανος Γ. Κουτέλας, οι παλαίμαχοι Παναγιώτης Κων. Καλαμπόκκας και Ηλίας Θωμά Παλιόπουλος.                                                            Μπροστά καθιστοί, από αριστερά: Στέφανος Κων. Αγγέλης, Κων/νος Νεστ. Πλιάτσικας, Κων/νος Πατούλιας από το Μαυρομμάτι, Περικλής Κων. Σδράκας, αριστερό μπακ  και Θωμάς Κων. Κωστούλας (Τσιαμόξυλας).

           Η παρακάτω φωτογραφία είναι από το Αρχείο του Γεωργίου Κων. Αγγέλη του έτους 1973-74 και δείχνει μια άλλη σύνθεση του «ΑΣΤΡΟΝΜΑΥΤΗ».

ΑΛΛΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ "ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ" ΤΟΥ 1972

ΑΛΛΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ “ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ” ΤΟΥ 1972

                                                                                                                                                            Διακρίνονται από αριστερά, όρθιοι: Ο παλαίμαχος Στέφανος Γ. Κουτέλας, Θωμάς Στεφ. Τσιόμαλος, Βασίλης Δ Δουμανάς, Βασίλης Δ. Αγγέλης, Γεώργιος Κ. Αγγέλης, Περικλής Κων. Σδράκας, Γιάννης Μ. Αργύρης, Βασίλης Προκ. Τρίμμης και ο οπαδός- συνεργάτης του αστροναύτη, Γεώργιος Περ. Σδράκας.  Στην πρώτη σειρά, καθιστοί, από αριστερά οι: Κων/νος Απ. Αγγέλης, Βαγγέλης Δημ. Τρίμμης, Αντώνης Κων. Τρίμμης και Πάνος Πέτρ. Κουτέλας.

        Εκτός από τους παραπάνω αναφερόμενους ποδοσφαιριστές που εικονίζονται  στις παραπάνω φωτογραφίες υπήρξαν και άλλα βασικά στελέχη που έπαιξαν, την περίοδο αυτή, στον θρυλικό «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ ΓΕΛΑΝΘΗΣ», όπως: Οι άξιοι τερματοφύλακες επί σειρά ετών Χρήστος Πέτρ. Οικονόμου και Στέφανος Θωμά Γκούμας,  ο Ναπολέων Νικ. Κουτέλας, ο  Γεώργιος Ευθυμ. Τρίμμης και ο Θανάσης Παν. Μάνης για λίγο χρονικό διάστημα, o Xρήστος Ευθ. Χαντούμης, ο Κων/νος Σωτ. Μανίκας, o Bασίλης Νέστ. Πλιάτσικας, ο Κων/νος Γ. Κουτέλας (Κωστής), άξιος ποδοσφαιριστής του «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ» τη δεκαετία του 1970 και μετά της ομάδας «Ανθούπολη Λάρισας» Α΄ Τοπικής κατηγορίας Ν.  Λάρισας και υποψηφίας για τη Β΄ Εθνική Κατηγορία, και ο Γεώργιος Θωμά Γκούμας, σέντερ μπακ. Από το 1980 και μετά: ο Βασίλης Άγγ. Τσιατσός,  ο Κων/νος Παν. Καλαμπόκας, ο Κων/νος Δημ. Χασιώτης, οι αδελφοί Βαγγέλης και Παναγιώτης Θωμά Αργύρης, Στέφανος Κων. Γκαραγκούνης και Ηλίας Δημ. Σδράκας. Ο Στέφανος Γκαργκούνης υπήρξε και  παίκτης της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας στο Άργος και Α.Ο. Τρικάλων, στις ομάδες Γ΄ και Δ΄ Εθνικής Κατηγορίας Α.Ο. Χαλκίδας, Α.Ο.Κ Καρδίτσας, Μετέωρα, Δήμητρα Τρικάλων κ.ά. Επίσης, Πρόεδροι του Δ.Σ. του «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ»  κατά τη δεκαετία του 1970, χρημάτισαν, οι: Θωμάς Σερ. Τσιούμας, Θεόδωρος Βασ. Τρίμμης, Στέφανος Θ. Γκούμας  για πολλά χρόνια.  Τα τελευταία δυο-τρία χρόνια της δεκαετίας του 1970, ο «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ» έπεσε σε μερική αδράνεια και δεν έπαιρνε μέρος σε αγώνες. Με πρόεδρο το  Γιάννη Γ. Δραγούτσο, τα έτη 1981-1982, και με τη βοήθεια του Κώστα Δημ. Χασιώτη, αναδιοργανώθηκε ή και αναγνωρίστηκε για 2η  φορά. Η δράση του αυτή την περίοδο, όπως αναφέρει ο Γιάννης Δραγούτσος, κράτησε  μόνο τέσσερα-πέντε χρόνια (1980-1985). Από το 1985 και μέχρι το 1994 ο «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ» έπεσε εκ νέου σε αδράνεια. Η ομάδα διαλύθηκε λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων αλλά και μη ικανού αριθμού ντόπιων παικτών για συμπλήρωση της ομάδας. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι παίκτες: Ευάγγελος Θωμά Αργύρης, Κων/νος Δημ. Χασιώτης και Στέφανος Κων. Γκαραγκούνης να μετεγγραφούν στην ομάδα της Λαζαρίνας οι δε Λάμπρος Ηλ. Παλιόπουλος και Κων/νος Παν. Καλαμπόκας στο Α.Ο. Μουζακίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.