ΠΗΓΑΔΙΑ ΓΕΛΑΝΘΗΣ

249 total views, 2 views today

ΠΗΓΑΔΙΑ  ΓΕΛΑΝΘΗΣ 

     Όπως είναι γνωστό, από τα παλιά ακόμη χρόνια, η ύδρευση του χωριού γινόταν από πηγάδια. Τρία ήταν τα κυρίως κοινοτικά πηγάδια: το πηγάδι στον πάνω μαχαλά με την επωνυμία στον  ¨Πλάτανο του Μπαντή¨, το δεύτερο στον κάτω μαχαλά, το πηγάδι ¨στο Γκούμα¨ και το τρίτο στον πέρα μαχαλά το πηγάδι στο ¨Βαγγέλη Καλαμπόκα¨.  Ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, γύρω στο 1920 και μετά, κατασκευάστηκαν και τα ιδιωτικά: Του Βασίλη Νικ. Τρίμμη (Ντιλό), Σεραφείμ Τσιούμα, Δημητρίου Χρ. Γκούμα (Λάκα), Λάμπρου Ανδρέου (1932), και τελευταίο του παπα-Κώστα Οικονόμου (1952-55).  Το βάθος τους κυμαινόταν από 15 έως και πάνω από 20 μέτρα, η δε διάμετρός τους γύρω στο 1 με 1,50μ.

    Τα εσωτερικά τοιχώματα των τριών κοινοτικών των ιδιωτικών ήταν κτισμένα με ποταμίσιες πέτρες εκτός του παπα-Κώστα Οικονόμου που ήταν με συμπαγή τούβλα. Ο περίγυρός τους ήταν υπερυψωμένος και κτισμένος με πέτρες, έφερε δε δύο ανόδους με τρία-τέσσερα σκαλιά και δυο τρεις μεγάλες πέτρινες γούρνες-κοπάνες-ποτίστρες για πότισμα των ζώων. Το στόμιό τους προφυλάσσονταν με τέσσερες πέτρινες πλάκες ύψους ενός μέτρου περίπου, έφεραν δε πάρα πολύ βαθιές αυλακώσεις οι οποίες σχηματίστηκαν από το τράβηγμα του σχοινιού του κουβά, πράγμα που μαρτυρεί ότι η κατασκευή τους έγινε πριν από πάρα πολλά χρόνια, ίσως και επί τουρκοκρατίας (1850-1880). Η άντληση του νερού γινόταν με κουβάδες δεμένους με χονδρό σχοινί. Από το Φθινόπωρο και μέχρι το Μάιο μήνα το νερό ήταν αρκετό για τις ανάγκες των κατοίκων. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όμως τα πηγάδια στέρευαν, το νερό ήταν πολύ λίγο και βρώμικο, οι κουβάδες γέμιζαν με δυσκολία και οι γυναίκες ξυπνούσαν νωρίς το πρωί για να βρουν και να πάρουν νερό. Πολλές φορές γινόταν και ομηρικοί καυγάδες μεταξύ των γυναικών γιατί μαζευόταν πολλές μαζί και το πηγάδι δεν χωρούσε τόσους κουβάδες.

      Στις δύσκολες αυτές μέρες του καλοκαιριού, η ύδρευση και το πότισμα των ζώων γινόταν από μακρινές φυσικές πηγές, όπως: από την ¨Κατσαρίνα¨  που ήταν κοντά στη γέφυρα του Ζωγράφου και προς τη Λαζαρίνα και από το ¨Κεφαλόβρυσο¨ που ήταν στα χωράφια Μαυρομματίου Ν.Α από τα αμπέλια μας (3-4χιλ μακριά από το χωριό). Η μεταφορά γινόταν με γεμάτα σιδερένια βαρέλια πάνω σε κάρο που έσερναν κυρίως αγελάδες ή σε γκιούμια φορτωμένα σε γαϊδουράκια. Όλη αυτή η μεγάλη ταλαιπωρία τελείωσε γύρω στο 1958 οπότε, κάτω από την εκκλησία, ανοίχτηκε γεώτρηση και κατασκευάστηκε υδραγωγείο. Τα κοινοτικά πηγάδια τότε, δυστυχώς,  γκρεμίστηκαν και στη θέση τους τοποθετήθηκαν βρύσες. Απ΄ όλα τα πηγάδια, κοινοτικά και ιδιωτικά, σήμερα παραμένουν ανοιχτά μόνο του Λάμπρου Ανδρέου χωρίς λειτουργία ενώ του παπα-Κώστα οικονόμου και του Σεραφείμ Τσιούμα έχουν μετατραπεί και λειτουργούν ως βόθροι ακαθάρτων. Σήμερα, σε κάθε σπίτι, η ύδρευση γίνεται με το δίκτυο ύδρευσης από τη γεώτρηση και υδραγωγείο που βρίσκονται πάνω από το χωριό στο δρόμο προς το Μουζάκι και κοντά στο γήπεδο.

     Ο εντοπισμός των πηγαδιών που διαφαίνεται στην παρακάτω δορυφορική φωτογραφία έγινε από τον Άγγελο Κων. Οικονόμου τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την όλη του συνεργασία.

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΠΗΓΑΔΙΩΝ ΓΕΛΑΝΘΗΣ ΜΕ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟ ΑΓΓΕΛΛΟ ΚΩΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΠΗΓΑΔΙΩΝ ΓΕΛΑΝΘΗΣ ΜΕ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟ ΑΓΓΕΛΛΟ ΚΩΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΥΔΡΑΓΕΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΥΔΡΑΓΕΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΩ ΣΤΗ ΠΑΛΙΟΣΚΑΜΝΙΑ

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΩ ΣΤΗ ΠΑΛΙΟΣΚΑΜΝΙΑ

 

 

 

 


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>