ΦΩΤΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (ΑΡΧ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠ. ΜΠΑΝΤΗ)

 1,061 total views,  1 views today

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ-ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΗ ΓΕΛΑΝΘΗ

     Στο χωριό μας διοργανώνονται κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις της Καθαρής Δευτέρας, τα λεγόμενα «ΚΟΥΛΟΥΜΑ». Διοργανώθηκαν για πρώτη φορά  το έτος 1986,   με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γελανθιωτών Λάρισας και με τη συνεργασία της Κοινότητας. Πρόεδρος  του συλλόγου Λάρισας ήταν ο  Βασίλης Νικ. Μπαντής, μέλη  του ο Στέφανος Κ. Αγγέλης, Κων/νος Απ. Αγγέλης, Θωμάς Σερ. Κουτέλας και Λάμπρος Β. Κουτέλας,   Πρόεδρος της Κοινότητας ο Δημήτριος Γ. Σδράκας. Την επόμενη χρονιά διοργανώθηκαν και πάλι από τους ίδιους φορείς.

   Τη μεθεπόμενη χρονιά, 1988, διοργανώθηκαν από την Κοινότητα, Πρόεδρός της ήταν ο Στέφανος Νικ. Παπαποστόλου, με τη συνεργασία  του πολιτιστικού Συλλόγου  Γελάνθης. Έκτοτε καθιερώθηκαν ως έθιμο και διοργανώνονται ανελλιπώς μέχρι σήμερα κάθε Καθαρή Δευτέρα.  Από το έτος 1999 διοργανώνονται από το Δήμο Μουζακίου, στον οποίο ανήκουμε ως Δημοτικό Διαμέρισμα, με τη συμμετοχή πάντοτε του εκάστοτε Κοινοτικού Συμβουλίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γελάνθης και του Ποδοσφαιρικού Ομίλου «Ο ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ ΓΕΛΑΝΘΗΣ».

      Κάθε χρόνο η  επιτυχία τους είναι δεδομένη. Συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι χωριανοί καθώς και πλήθος κόσμου από τα γειτονικά χωριά. Προσφέρονται, δωρεάν, η πατροπαράδοτη φασολάδα, σαρακοστιανά εδέσματα, χαλβάς, ελιές, ντόπιες σπιτίσιες πίτες, λαχανοκεφτέδες και πλαστός που ψήνουν οι νοικοκυρές της Γελάνθης καθώς και άφθονο ντόπιο κρασί. Ακολουθεί διασκέδαση με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και το γλέντι φτάνει μέχρι αργά τις απογευματινές ώρες.

 Όλες οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Γεωργίου Απ. Μπαντή

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Πανηγύρι το 15/Αύγουστο και η Παναγία προσφέρει στους πιστούς δωρεάν φαγητό

Πανηγύρι το 15/Αύγουστο και η Παναγία προσφέρει στους πιστούς δωρεάν φαγητό

Καθαρή δευτέρα μπροστά στο καφενείο το ΒΑΚΟΥΦΙΚΟ, 28-2-1958

Καθαρή δευτέρα 28-2-1958, πιτσιρικάδες και άνδρες της Γελάνθης παζάρουν για μαι αναμνηστική φωτογραφία μπροστά στο καφενείο το  “ΒΑΚΟΥΦΙΚΟ”

 

Οι νέοι της Γελάνθης χορεύουν στην Κάτω Πλατεία, Απόστ.Λ. Ανδρέου, Στέφος Χρυσ. Κωστούλας, Μιλτιάδης Κωστούλας Αθαν. ευθ Χαντούμης

Οι νέοι της Γελάνθης χορεύουν στην Κάτω Πλατεία, Απόστ.Λ. Ανδρέου, Στέφος Χρυσ. Κωστούλας, Μιλτιάδης Ν. Κωστούλας, & Κων/νος Αχ. Κωστούλας 

 

 

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ λΆΜΠΡΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ (ΜΟΥΣΚΙΑ), 17-3-1975.

Διασκέδαση την Καθαρή Δευτέρα στο καφενείο του Λάμπρου Καλαμπόκα (Μουσάκια), 17-3-1975

 

 

 

 
Πανηγύρι το 15/Αύγουστο και η Παναγία προσφέρει στους πιστούς δωρεάν φαγητό

Πέτρ. Κουτέλας, Θωμάς Γκούμας, Γεώργ & Ελένη Σδράκα ετοιμάζουν τη φασολάδα για την Καθαρή Δευτέρα (Αρχείο Στέφ. Θ. Γκούμα)Πέτρ. Κουτέλας, Θωμάς Γκούμας, Γεώργ & Ελένη Σδράκα ετοιμάζουν τη φασολάδα για την Καθαρή Δευτέρα (Αρχείο Στέφ. Θ. Γκούμα)

Από τον ετήσιο  χορό του Συλλόγου Γελανθιωτών Λάρισας,  15-2-1998

Από τον ετήσιο χορό του Συλλόγου Γελανθιωτών Λάρισας, 15-2-1998

Καθαρή Δευτέρα 1-3-1998Καθαρή Δευτέρα 1-3-1998

 Οι καλύτεροι σεφ Πέτρος Κουτέλας & Γεώργ Σδράκας ετοι μάζουν, με τις ευλογίες του παπα-Σεραφείμ από το Κρυονέρι, τη Φασουλάδα για την Καθαρή Δυετέρα της 10-3-2003, ενώ ο Κων Στ. Τρίμμης τη δοκιμάζει.

Οι καλύτεροι σεφ Πέτρος Κουτέλας & Γεώργ Σδράκας ετοιμάζουν, με τις ευλογίες του παπα-Σεραφείμ από το Κρυονέρι, τη Φασολάδα για την Καθαρή Δυετέρα της 10-3-2003, ενώ ο Κων Στ. Τρίμμης τη δοκιμάζει

Η εξουσία του Δήμου Μουζακίου Σέρνει το χορό η αντιδήμαρχοςΝότα Μακρυγιάννη,,ακολουθεί ο δήμαρχος Κωτσός Γεώργ,, Παπα-Βαγγέλης  & Χρ. Τσιούμας, Πρόεδρος Γελάνθης 10-3-2003

Η εξουσία του Δήμου Μουζακίου,  το χορό σέρνει η αντιδήμαρχος Νότα Μακρυγιάννη, ακολουθεί ο δήμαρχος Κωτσός Γεώργ, Παπα-Βαγγέλης & Χρ. Τσιούμας,  Πρόεδρος Γελάνθης,  10-3-2003

Κοπή πίτας από το σύλλογο των απαντοχού Γελανθιωτών, στην Αθήνα 16-1-2000. Διακρίνονται από αριστερά: Βαγγέλης Στεργ. Μανίκας, Δημ Αρ Κουτέλας, Ηλίας Αρ. Κουτέλας, Βασ Αρ Κουτέλας, Γεώργιος Ευθ. Τρίμμης, ο ακούραστος Πρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Βασ Παπαϊωάννου και ο Βάιος Γ. Σδραάκας. (Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην ταβέρνα του Αχιλλέα Χρ Τσιούμα, Στη Δροσιά Αττικής.)

Κοπή πίτας από το σύλλογο των απαντοχού Γελανθιωτών, στην Αθήνα 16-1-2000. Διακρίνονται από αριστερά: Βαγγέλης Στεργ. Μανίκας,  τα αδέλφια Δημήτριος, Ηλίας & Βασ. Αρ. Κουτέλας, Γεώργιος Ευθ. Τρίμμης, ο ακούραστος Πρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Βασ. Παπαϊωάννου και ο Βάιος Γ. Σδράκας. (Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην ταβέρνα του Αχιλλέα Χρ. Τσιούμα, στη Δροσιά Αττικής)

Κοπή πίτας από το σύλλογο των απαντοχού Γελανθιωτών στην Αθήνα26-2-2006. Διακρίνονται από Αριστεά, καθιστοί: Γ. Μπαντής, Βάϊος Γ Σδράκας, Γ Καραβίδας(πρόεδρος συλλόγου Οξυωτών), Γ.  Κωτσός, Δήμαρχος Μουζακίου, Σοφία Τόλια, Πρόεδρος Δημ. Συμβ Μουζακίου, Χρ. Τσιούμας, Πρόεδρος Γελάνθης. Όρθιοι: Δημ. Κουτέλας, Γεώργ. Τρίμμης, Ευάγγ Μανίκας, Μέλη του συλλόγου και Βασ Κουτέλας.

Κοπή πίτας από το σύλλογο των απαντοχού Γελανθιωτών στην Αθήνα 26-2-2006. Διακρίνονται από Αριστεά, καθιστοί: Γ. Μπαντής, Βάϊος Γ. Σδράκας, Γ. Καραβίδας (πρόεδρος συλλόγου Οξυωτών), Γ. Κωτσός, Δήμαρχος Μουζακίου, Σοφία Τόλια, Πρόεδρος Δημ. Συμβ. Μουζακίου, Χρ. Τσιούμας, Πρόεδρος Γελάνθης. Όρθιοι: Δημ. Κουτέλας, Γεώργ. Τρίμμης, Ευάγγ. Μανίκας, μέλη του Δ.Σ. συλλόγου και Βασ Κουτέλας

Καθαρή Δευτέρα 2-3-2009

Καθαρή Δευτέρα 2-3-2009.   Σε πρώτο πλάνο  η Βουλευτής της Ν.Δ. Ασημίνα  Σκόνδρα.

Καθαρή Δευτέρα 2-3-2009

Καθαρή Δευτέρα 2-3-2009

Καθαρή Δευτέρα 2-3-2009. Πρώτος σέρνει το χορό ο Άγγελος Μακρυγιάννης.

Καθαρή Δευτέρα 2-3-2009. Πρώτος σέρνει το χορό ο Άγγελος Μακρυγιάννης τραγουδώντας με το στόμα παραδοσιακό  αποκριάτικο τραγούδι.

Καθαρή Δευτέρα 2-3-2009

Καθαρή Δευτέρα 2-3-2009

Ο παπα-Κώστας Οικονόμου αγιάζει τα νερά, (Αρχείο Γιάννη Γ. Δραγούτσου)

Ο παπα-Κώστας Οικονόμου αγιάζει τα νερά  (Αρχείο Γιάννη Γ. Δραγούτσου)

Ο παπα-Κώστας αγιάζει τους πιστούς του, (Αρχείο Γιάννη Γ. Δραγούτσου)

Ο παπα-Κώστας αγιάζει τους πιστούς του  (Αρχείο Γιάννη Γ. Δραγούτσου)

Όλο το εκκλησίασμα Γελάνθης οδεύει προς τη γέφυρα για να ρίξουν το "ΣΤΑΥΡΟ" στο ποτάμι και να αγιασθούν τα νερά, 6-1-2011.

Όλο το εκκλησίασμα Γελάνθης οδεύει προς τη γέφυρα για να ρίξουν το “ΣΤΑΥΡΟ” στο ποτάμι και να αγιασθούν τα νερά, 6-1-2011

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ  ΣΤΗ ΓΕΛΑΝΘΗ 6-1-2011

Γελανθιώτες πάνε για Αγιασμό στο ποτάμι  6-1-2011

Φώτα  6-1-2011

Φώτα 6-1-2011

Οι νεαροί Γεώργιος Αλ. Χαντούμης, Χρήστος Λ. Γάκιας και έτοιμοι να βουτήξουν στα νερά για να πιάσουν το "ΣΤΑΥΡΟ", 6-1-2011.

Οι νεαροί Γεώργιος Αλ. Χαντούμης, Χρήστος Λ. Γάκιας και Αθανάσιος Κ. Χαντούμης έτοιμοι να βουτήξουν στα νερά για να πιάσουν το “ΣΤΑΥΡΟ”   6-1-2011.

Η Ιφιγένεια Ευθ. Τρίμμη παίρνει τις ευλογίες του παπα-Ηλία, 6-1-2011.

Η Ιφιγένεια Ευθ. Τρίμμη παίρνει τις ευλογίες του παπα-Ηλία   6-1-2011.

Ο παπα-Ηλίας αγιάζει τα ύδατα και οι Γελανθιώτεσ γιορτάζουν τα Θεοφάνεια,

Ο παπα-Ηλίας αγιάζει τα ύδατα και οι Γελανθιώτεσ γιορτάζουν τα Θεοφάνεια   6-1-2011

Κθαρή Δευτέρα 3-3-2014 Γεωργ. Κ. Αγγέλης & Γεώρ. Βασ. Σβώλος

Κθαρή Δευτέρα 3-3-2014,  Γεωργ. Κ. Αγγέλης & Γεώρ. Βασ. Σβώλος

Καθαρή Δευτέρα 3-3-2014

Καθαρή Δευτέρα 3-3-2014

Η ποδοσφαιρική ομάδα Γελάνθης "Ο ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ",  με μάνατζερ το δάσκαλο Δημ. Δραγούτσο, στις δόξες του, 1965.

Η ποδοσφαιρική ομάδα Γελάνθης “Ο ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ”  στις δόξες του, 1964-1965. Μάνατζερ της ομάδας ο Δάσκαλος Δημήτριος Αντ. Δραγούτσος

Ο "ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ" Γελάνθης.

“Ο ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ” Γελάνθης, 1963

Η ποδοσφαιρική ομάδα Γελάνθης  "Ο ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ", αρισερά όρθιος ο Γεώργιος Ευθ. Τρίμμης. 1965.

Η ποδοσφαιρική ομάδα Γελάνθης “Ο ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ”,  αρισερά όρθιος ο Γεώργιος Ευθ. Τρίμμης. 1965

ΕΛΕΝΗ ΣΥΖΥΓ. Χα ΑΠ. ΑΓΓΕΛΗ, (ΣΗΜΕΡΑ 98 ΧΡΟΝΩΝ) ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 23-4-2018 (ΑΡΧ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠ. ΜΠΑΝΤΗ)

ΕΛΕΝΗ ΣΥΖΥΓ. Χα ΑΠ. ΑΓΓΕΛΗ, (ΣΗΜΕΡΑ 98 ΧΡΟΝΩΝ) ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 23-4-2018 (ΑΡΧ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠ. ΜΠΑΝΤΗ)

ΣΗΚΩΜΑ ΥΨΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 23-4-2018 (ΑΡΧ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠ. ΜΠΑΝΤΗ)

ΣΗΚΩΜΑ ΥΨΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 23-4-2018 (ΑΡΧ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠ. ΜΠΑΝΤΗ)

ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, 23-4-2018 (ΑΡΧ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠ. ΜΠΑΝΤΗ)

ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, 23-4-2018 (ΑΡΧ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠ. ΜΠΑΝΤΗ)

ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, 23-4-2018 (ΑΡΧ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠ. ΜΠΑΝΤΗ)

ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, 23-4-2018 (ΑΡΧ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠ. ΜΠΑΝΤΗ)


 

O Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγουτων Απανταχού Γελανθιωτών στην κοπή της πίτας 9-2-2019 στο Χαϊδάρι. (Αρχ. Γεωργ. Μπαντή).

O Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου των Απανταχού Γελανθιωτών στην κοπή της πίτας 9-2-2019 στο Χαϊδάρι, διακρίνονται από αριστερά: Τζένη Αθ. Πλιάτσικα, Σωτήρης Κόκκαλης (πρόεδρος) Δημ. Αρ. Κουτέλας, Άννα Βησσ. Καλαμπόκα, Βασίλης Γεωργ. Αγγέλης (μέλος Δ.Σ.), Χρύσα Κων. Χασιώτη (μέλος Δ.Σ.) και Στέφ. Κων. Καλαμπόκας (μέλος Δ.Σ.)  (Αρχ. Γεωργ. Μπαντή).

 

Στην κοπή πίτας του συλλόγου Γελανθιωτών στο Χαϊδάρι 9-2-2019, διακρίνονται από αριστερά: Σωκράτης Στ. Γάκιας, Ηλίας Αρ. Κουτέλας, Ρεβέκκα Γάκια και Βούλα Σωκρ.  Γάκια-Καψάλη. (Αρχ. Γεωργ. Μπαντή)).

Στην κοπή πίτας του συλλόγου Γελανθιωτών στο Χαϊδάρι 9-2-2019, διακρίνονται από δεξιά: Σωκράτης Στ. Γάκιας, Ηλίας Αρ. Κουτέλας, Ρεβέκκα Γάκια και Βούλα Σωκρ. Γάκια-Καψάλη. (Αρχ. Γεωργ. Μπαντή)).

Ο γεροντότερος των Γελανθιωτών, Σωκράτης Σταύρου Γάκιας, κόβει την πίτα του Συλλόγου των αποδήμων Γελάνθης στην αίθουσα "ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ" στο Χαϊδάρι Αθηνών,  στις 8-2-2020.  Διακρίνονται, από αριστερά: Δημήτριος Αν. Κόκκαλης, Βασίλης Γ. Αγγέλης μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου, Σωτήρης Αν. Κόκκαλης πρόεδρος συλλόγου, Σωκράτης Σταύρ. Γάκιας, Τζένη Αθ. Πλιάτσικα και Χρύσα Κ. Χασιώτη μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου.

Ο γεροντότερος των Γελανθιωτών, Σωκράτης Σταύρου Γάκιας, κόβει την πίτα του Συλλόγου των αποδήμων Γελάνθης στην αίθουσα “ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ” στο Χαϊδάρι Αθηνών, στις 8-2-2020. Διακρίνονται, από αριστερά: Δημήτριος Αν. Κόκκαλης, Βασίλης Γ. Αγγέλης μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου, Σωτήρης Αν. Κόκκαλης πρόεδρος Συλλόγου, Σωκράτης Σταύρ. Γάκιας, Τζένη Αθ. Πλιάτσικα και Χρύσα Κ. Χασιώτη μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.