ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ.

191 total views, 1 views today

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ  ΠΕΡΙΟΔΟΣ

        Ο Μέγας Κωνσταντίνος αφού ανακηρύχτηκε μονοκράτορας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (312 μ.Χ.), μετέφερε την πρωτεύουσα του ρωμαϊκού κράτους από την ειδωλολατρική Ρώμη στο αρχαίο Βυζάντιο (330 μ.Χ.). Στην αρχή η καινούργια πρωτεύουσα ονομάστηκε  «Νέα  Ρώμη»,  αργότερα δε οι διάδοχοί του και ο λαός της έδωσαν το όνομα  του ιδρυτή της  «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ».

          Από  τότε και μέχρι την πτώση της στους Τούρκους (1453) έχουμε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και η περίοδος αυτή ονομάζεται  Βυζαντινή περίοδος. Πολύ γρήγορα η κυριαρχία του Βυζαντίου επεκτείνεται σ’ όλη τη Βαλκανική, Ελλάδα, Ασία και φτάνει μέχρι τη Συρία και την Παλαιστίνη, και η Θεσσαλία γίνεται τότε βυζαντινή επαρχία.

         Κατά τους πρώτους χρόνους του βυζαντίου, η ειδωλολατρική θρησκεία καταρρέει και τη θέση της παίρνει μια νέα θρησκεία, η θρησκεία του Χριστού, ο  «Χριστιανισμός».  Η χριστιανική πίστη εισχωρεί, ύστερα από πολλά εμπόδια και βασανιστήρια των πρώτων  χριστιανών, σ΄ όλες τις περιοχές του απέραντου βυζαντινού κράτους και σ΄ όλα τα κοινωνικά στρώματα.  Η Ελληνική γλώσσα γίνεται  επίσημη γλώσσα του βυζαντίου. Οι ελληνικές επιστήμες, τα ελληνικά ήθη και έθιμα και γενικά ο ελληνικός τρόπος ζωής, επικρατούν σ’ όλη τη βυζαντινή αυτοκρατορία. Το Βυζάντιο φτάνει στο ανώτερο σημείο προόδου και ακμής του κι έτσι στους χρόνους αυτούς, δημιουργείται ένας καινούργιος πολιτισμός ονομαζόμενος  «Ελληνοχριστιανικός Πολιτισμός».

     Στους 11 αιώνες ζωής του, (330-1453), το βυζάντιο δέχεται πάρα πολλές επιδρομές από διάφορους εχθρούς, τους Ούννους, Γότθους, Βησιγότθους, Άραβες, Πέρσες, Σλάβους, Ενετούς, Φράγκους και τέλος τους Οθωμανούς Τούρκους.  Στις 29 Μαΐου του 1453 μ.Χ. ημέρα Τρίτη, η βασιλεύουσα  «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ»   με τον ηρωικό αυτοκράτορά της τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και όλο το λαό της, πέφτει στα χέρια των Τούρκων.  Η Βυζαντινή αυτοκρατορία διαλύεται και ολόκληρη η πατρίδα μας βυθίζεται για 400 και περισσότερα χρόνια στο βαθύ σκοτάδι  της σκλαβιάς μέχρι το 1821.   Στην απογραφή που πραγματοποίησαν  οι Τούρκοι κατακτητές μας τον  επόμενο χρόνο από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, 1454/1455,  και όπως την παρουσίασε ένας ξένος τουρκολόγος, το χωριό μας απογράφηκε σ’ αυτή ως  «Βυζαντινός οικισμός» με το όνομα  «Γκινλάσθη » και ότι ήταν τιμάριο ενός σπαχή (προσωρινός κάτοχος τιμαρίου)  του Φαναρίου και ανήκε στο βιλαέτι  του Φαναρίου.

        Στα βυζαντινά χρόνια κάνουν την εμφάνισή τους στη Θεσσαλία οι Αρομούνοι (βλάχοι-κουτσόβλαχοι) καθώς και οι Αλβανοί (Αρβανίτες), βλέπε σχετικό άρθρο.

 

Comments are closed.