ΓΑΛΛΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗ ΓΕΛΑΝΘΗ

 586 total views,  1 views today

ΓΑΛΛΟΙ  ΑΓΡΟΤΕΣ  ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ  ΤΗ ΓΕΛΑΝΘΗ

    Οι αγρότες του χωριού μας, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν πληροφορίες και γνώμες πάνω σε διάφορα γεωργικά θέματα με Γάλλους συναδέλφους τους οι οποίοι επισκέφτηκαν το χωριό μας δυο φορές. Την πρώτη φορά η επίσκεψή τους πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκέμβρη του 1981 με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά την καλλιέργεια κυρίως των σπαραγγιών και του βαμβακιού. Λόγω όμως των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν τη μέρα εκείνη (βροχερή ημέρα), η ενημέρωσή τους έγινε μέσα στο καφενείο του Στεφ. Γκούμα, από χωριανούς μας αγρότες.  Ανταλλάχτηκαν  πληροφορίες σχετικά με γεωργικά θέματα και τονίστηκε  ο ρόλος και η μεγάλη σημασία που παίζουν οι  αγροτικοί συνεταιρισμοί τόσο στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων όσο και στην ανάπτυξη της γεωργίας.

    Η δεύτερη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου 1999. Την επομένη ημέρα της επίσκεψης όλος ο τοπικός τύπος της Καρδίτσας με πηχυαίους τίτλους κάλυψε το όλο θέμα. Η Ευαγγελία Μάλλιου, δημοσιογράφος της εφημερίδας  «ΠΑΤΡΙΔΑ», κάλυψε το θέμα ως εξής:

Απόσπασμα από την εφημερίδα " ΠΑΤΡΙΔΑ"  (Αρχείο Γεωργ. Απ.Μπαντή)

Απόσπασμα από την εφημερίδα ” ΠΑΤΡΙΔΑ” 29-6-1999 (Αρχείο Γεωργ. Απ.Μπαντή)

       «Το Δημοτικό Διαμέρισμα Γελάνθης  επισκέφθηκαν χθες το μεσημέρι 41 Γάλλοι-μέλη του συνεταιρισμού ELNOP (περιοχή της πόλης Beaunais που βρίσκεται 100 χλμ. Βόρεια του Παρισιού), προκειμένου να ενημερωθούν από τους παραγωγούς για τις βαμβακοκαλλιέργειες.       Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στους Γάλλους στην πλατεία του χωριού (στο καφενείο του Δημ. Μπαντή)  ο κ. Θωμάς Κωστούλας πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, ο κ. Γεώργιος Μπαντής, τέως πρόεδρος της κοινότητας και δάσκαλος,  ο κ. Σταύρος Στ. Γάκιας, κοινοτικός σύμβουλος, ο κ. Πέτρος  Νάκος γεωπόνος του οργανισμού  βάμβακος καθώς  και κάτοικοι της κοινότητας.    Η ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια του γεύματος που τους προσφέρθηκε, ενώ μετά το γεύμα ακολούθησε επίσκεψη σε χωράφια της περιοχής.

       Εκ μέρους των επισκεπτών, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού εκφράζοντας κατ΄ αρχήν τον ενθουσιασμό όλων για την θερμή υποδοχή που τους επιφύλαξαν και ευχαριστώντας τους για το πλούσιο γεύμα. Κατόπιν τόνισε ότι ως παραγωγοί γάλακτος δεν γνωρίζουν τίποτα για το βαμβάκι και τον τρόπο καλλιέργειάς του και ότι η επίσκεψη θα τους βοηθήσει να συλλέξουν σημαντικές πληροφορίες.

     Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Γεώργ. Μπαντής λέγοντας:  « Με αίσθημα αγάπης και φιλίας σας καλωσορίζουμε στο όμορφο χωριό μας, τη Γελάνθη Καρδίτσας. Γελάνθη στη γλώσσα μας σημαίνει γελούν τα άνθη. Είμαστε ένα μικρό αγροτικό χωριό με 130 οικογένειες και 660 περίπου κατοίκους. Κάθε οικογένεια καλλιεργεί κατά μέσο όρο 25 στρέμματα και οι ασχολίες των κατοίκων μας είναι ποικίλες. Μία οικογένεια τρέφει χοιρίδια, άλλη  τρέφει 35 περίπου αγελάδες και 5-6 άλλες τρέφουν από λίγα πρόβατα. Όλοι οι άλλοι ασχολούνται με τη γεωργία. Κύρια απασχόλησή τους είναι η βαμβακοκαλλιέργεια. Καλλιεργούμε 2.000 στρέμματα δικά μας και 1.000 περίπου που νοικιάζουμε από γειτονικά χωριά με μέση απόδοση 270-300 κιλά βαμβάκι ανά στρέμμα. Καλλιεργούμε με καπνό 250-300 στρέμματα με απόδοση 250 κιλά ανά στρέμμα. Ακόμη καλλιεργούμε 100 στρέμματα με ζαχαρότευτλα, καλαμπόκι, σιτηρά, πεπόνια-καρπούζια, και λίγα αμπέλια για τις οικογενειακές μας ανάγκες. Παράγουμε κρασί και τσίπουρο εξαιρετικής ποιότητας. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τόσο τη συμπατριώτισσά σας και υπάλληλο της Πρεσβείας σας στην Αθήνα κα Νάντα Ψαραδέλλη η οποία σας σύστησε να επισκεφτείτε το χωριό μας, όσο και όλους εσάς  που με την παρουσία σας τιμάτε ιδιαίτερα το μικρό μας χωριό.

Γάλλοι αγρότες ενημερώνονται για την καλλιέργεια του βαμβακιού στα Τυμπάνια στο κτήμα του Στεφ. Παπαποστόλου, 26-6-1999.

Γάλλοι αγρότες ενημερώνονται για την καλλιέργεια του βαμβακιού στα Τυμπάνια στο κτήμα του Στεφ. Παπαποστόλου, 26-6-1999.

                                                                                                                                       Η επίσκεψή σας αυτή δίνει μεγάλη χαρά στους αγρότες  του χωριού μας, γιατί τους δίδεται η ευκαιρία να ανταλλάξουν μαζί σας ιδέες και γνώμες πάνω σε διάφορα γεωργικά θέματα. Πιστεύω πως τέτοιου είδους αλληλοεπισκέψεις βοηθούν στη μεταφορά της τεχνογνωσίας μεταξύ φίλων αγροτικών λαών, συντηρούν και αναπτύσσουν ακόμη περισσότερο την πατροπαράδοτη φιλία μας. Εύχομαι και πιστεύω πως θα έχετε ένα ευχάριστο και αξέχαστο ταξίδι στην πατρίδα μας και πως θα επιστρέψετε στη δική σας πατρίδα με τις καλύτερες εντυπώσεις».

Γάλλοι αγρότες γεύονται τα νοστιμώτατα καρπούζια της Γελανθιώτικης γης, 26-6-1999. (Αρχείο Γεωργ. Μπαντή).

Γάλλοι αγρότες γεύονται τα νοστιμώτατα καρπούζια της Γελανθιώτικης γης, 26-6-1999. (Αρχείο Γεωργ. Μπαντή).

      Στη συνέχεια ο κ. Πέτρος Νάκος γεωπόνος του Οργανισμού Βάμβακος έκανε ενημέρωση για το βαμβάκι και την καλλιέργειά του. Αναφέρθηκε στο φυτό ξεκινώντας από τη σπορά και στην όλη διαδικασία (ανάπτυξη, συλλογή κ.λ.π.). Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τα χωράφια με βαμβάκι του Στέφανου Παπαποστόλου στα Τυμπάνια, το αμπέλι του Γεωργίου Απ. Μπαντή στον Τέγο και το μπουστάνι του Δημητρ. Χρ. Μπαντή όπου τους έγινε επί τόπου ενημέρωση για το βαμβάκι και τους προσφέρθηκαν δωρεάν νοστιμότατα φρούτα, σύκα, ροδάκινα και κορόμηλα από το κτήμα του Γεωργ. Μπαντή και καρπούζια από το μπουστάνι του Δημ. Μπαντή.

      Τέλος αναχώρησαν από το χωριό μας με τις καλύτερες εντυπώσεις για τη φιλοξενία που τους επιφυλάχτηκε και τη διάθεση των αγροτών μας να τους ενημερώσουν σχετικά με την καλλιέργεια του βαμβακιού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.